Verhalen en blogs van Arctic Adventure. Lees onze avonturen, tips & trick voor een prachtige tocht in de sneeuw.

Noorderlicht in Noord Zweden

Top 10 voor je ultieme Zweden bucket list

Noord Zweden is prachtig. Zowel qua natuur als qua activiteiten. Hieronder heb ik een overzicht gegeven van mijn persoonlijke top 10. Dit zijn activiteiten die je zelf makkelijk kunt doen in Zweeds Lapland. Ik heb ze allemaal al een keer gedaan of meegemaakt en spreek dus uit ervaring. Ik kan alleen maar zeggen dat dit echt op je bucket list moet komen en dan… afvinken maar.

1) Huskytocht maken

Wat is een huskytocht:

Tijdens een huskytocht of een hondensleetocht sta je achterop een slee die getrokken word door husky’s. Dit het het mooiste wat er is. Zelf op de slee staan. Vaak is in toeristisch gebied ook de mogelijkheid voor een kleine tocht van een paar uur. Dan zit je zelf vaak in de slee en staat de hondenmenner (Musher) achter op de slee en hij geeft dan de commando’s aan de honden voor de richting. Het mooiste zijn echter meerdaagse tochten waarin je zelf verantwoordelijk bent voor je honden. Samen met de musher ga je er dan op uit om de wildernis te ontdekken.

Voor de huskytocht kunnen verschillende husky’s gebruikt worden. Groenlandse husky’s of Alaskan husky’s. Maar de meest gebruikte honden zijn de Siberische husky’s. Deze zijn het meest gewent aan de omgang met mensen.

Waar kan je huskytochten maken:

Je kan in de meeste gebieden waar sneeuw ligt en waar het relatief vlak is met sledehonden rijden. In Zweden zijn er veel kennels te vinden in de omgeving van Kiruna. In Finland in de buurt van Kittilä en Rovaniemi.

Wanneer is de beste periode voor een huskytocht:

Er moet sneeuw liggen. Maar de mooiste tochten maak je eigenlijk in de late winter of het vroege voorjaar. Dus februari, maart en april. Dan ligt er veel sneeuw en worden de dagen al weer langer. Dus je hebt dan echt de tijd om van lange tochten te genieten.

Wat kost een huskytocht:

Dat is dan weer het nadeel. Een huskytocht is prijzig. Een ritje van ongeveer 3 uur kost rond de €200. Een tocht van een week kost al gauw €3.000

Wist je dat:

De Nederlander Roderick Glastra wereldkampioen is geweest in de Sleehondensport? Dit was in 2009 en in 2010.

Arjen Treurniet met huskies in Zweden

Huskytocht in Lapland, Zweden

2) Noorderlicht zien

Wat is het Noorderlicht:

Noorderlicht, Aurora Borealis, bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor.

De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig. Onderaan heeft het licht vaak een scherpe rand. Daarboven wordt het licht waziger. Je kunt de vorm vergelijken met de rook die opstijgt als je een lucifer uitblaast. Noorderlicht kan ook waziger zijn dan hierboven omschreven. Dan is het licht een stuk minder goed merkbaar. Dan wordt het licht diffuus genoemd.

Waar kun je het Noorderlicht zien:

De beste plek om het Noorderlicht te zien is boven de poolcirkel. Dat komt omdat de zonnedeeltjes die het Noorderlicht vormen bij het magnetische veld van de aarde afgebogen worden. Dit veroorzaakt het speciale lichtverschijnsel. Dus bij de polen is zo de meeste activiteit. Heel soms is het Noorderlicht in Nederland zichtbaar.

Wanneer kun je het Noorderlicht zien:

In de wintermaanden en de vroege lente is de beste tijd om het Noorderlicht te zien. Het is dan goed donker.

Wat kost het om het Noorderlicht te zien:

The best things in life are for free. Ga naar buiten en kijk omhoog. Het Noorderlicht zien is helemaal gratis

Wist je dat:

Er is ook een Zuiderlicht. Dat is eigenlijk hetzelfde als Noorderlicht, maar dan aan de Zuidpool. Het Zuiderlicht wordt ook Aurora Australis genoemd.

Het Noorderlicht gezien in Noord Zweden

Noorderlicht in de buurt van Camp Ripan in Kiruna

Foto’s door Sander Goldbach

3) Midwinternacht meemaken

Wat is de midwinternacht:

De midwinternacht is een periode waarin de zon niet op komt. Dit komt door de stand van de aarde ten opzicht van de zon In de winter is het Noordelijk halfrond van de zon afgedraaid en daar staat de zon dan heel laag of komt zelfs helemaal niet op. 24 uur per dag is het donker. Het ligt wat je dan nog in de natuur hebt, dat komt van de maan. Met al de sneeuw die er ligt is er nog best veel te zien. Maar als het bewolkt is of er is een nieuwe maan dan kan het behoorlijk donder zijn.

Waar is de midwinternacht:

Ten noorden van de Poolcirkel is de midwinternacht zichtbaar.

Wanneer is de midwinternacht:

Gedurende de wintermaanden. Afhankelijk van je locatie duurt de midwinternacht langer of korter. Des te noordelijker je bent des te langer houdt de midwinternacht aan.

Wat kost de midwinternacht:

Helemaal niets. De midwinternacht meemaken is gratis

Wist je dat:

Er is ook een tegenhanger van de midwinternacht. Dat is de midzomerzon. Gedurende de zomer gaat boven de poolcirkel de zon dan niet onder. 24 uur per dag is er dan ligt. Heel bijzonder om mee te maken.

Tessa Karim met het Noorderlicht

Het Noorderlicht in Zweeds Lapland

Onderste foto door Sander Goldbach

4) Kerk van Kiruna bezoeken

Wat is de kerk in Kiruna:

De kerk van Kiruna staat in het noordelijk gelegen Zweedse stadje Kiruna en behoort tot de mooiste bouwwerken van Zweden. Het verbindt de Amerikaanse houtarchitectuur met invloeden van de Noorse staafkerk en Samische hutten. Als je in de kerk loopt dan ruik je nog het hout en de berken. Indrukwekkend.

De kerk is het centrale gelegen gebouw van Kiruna, dat in 1900 voor de mijnbouw van ijzererts werd gesticht.

Waar staat de kerk in Kiruna:

Een paar honderd meter ten zuiden van het busstation in Kiruna. Lekker centraal dus.

Wanneer kan je de kerk in Kiruna bezoeken:

De kerk is het hele jaar geopend

Wat kost de toegang tot de kerk in Kiruna:

De kerk is gratis toegankelijk

Wist je dat:

De kerk gaat verplaatst worden. Omdat de mijn in Kiruna aan het uitbreiden is, is er instortingsgevaar. (Nu nog niet, maar het komt eraan) Dus de hele kerk gaat verplaatst worden. Een hele klus.

De kerk van Kiruna in Zweden

Binnenkant van de kerk van Kiruna in Zweden

Foto’s door Sander Goldbach

5) Lapporten zien

Wat is Lapporten:

Lapporten is een prachtig U-dal in nationaal park Abisko iets ten zuidoosten van Abisko in Noord-Zweden. Het is in de ijstijd zo gevormd door de gletsjers die hier stroomden. Het karakteristieke profiel van het dal is vanuit de wijde omgeving zichtbaar en is een van de bekendste symbolen voor Lapland. Lapporten is vrij te vertalen als ‘de poort naar Lapland’.

Waar ligt Lapporten:

11 kilometer ten Zuidoosten van het dorpje Abisko in Noord Zweden

Wanneer kan je Lapporten bezoeken:

Lapporten is er het hele jaar. Dus het maakt niet uit wanneer je dit bezoekt

Wat kost de toegang tot Lapporten:

Helemaal niks. Je mag gratis het nationale park in en kunt door de Lapporten heen lopen.

Wist je dat:

Lapporten komt veelvuldig voor in de Zweedse televisieserie Midnight Sun.

Lapporten gezien vanaf Abisko in de winter

Lapporten gezien vanaf Abisko in de lente

6) Winterexpedite meemaken

Wat is een winterexpeditie:

Een winterexpeditie is een tocht door het winterse landschap. Je trekt er in een kleine groep op uit om volledig zelfvoorzienend een mooie, avontuurlijke tocht te ondernemen. Je verplaatst je per ski en je bagage zit achter je in een slee. Overnachten doe je in speciale expeditietenten en uiteraard slaap je in een slaapzak. Deze houdt je met gemak warm ook al is het 25.
Tijdens deze winterse expedities raak je steeds meer een met de natuur en je omgeving. Vaak is er geen dekking voor je mobiele telefoon en dus wordt je niet afgeleid door e-mail, WhatsApp of Facebook. Zo kom je heerlijk tot rust terwijl je ook fysiek inspannend bezig bent.

Waar kun je een winterexpeditie meemaken:

Winterse expedities kunnen eigenlijk overal plaats vinden waar het lekker koud is. Het is afhankelijk van wat je wilt. Als je er met een slee op uittrekt, dan is het handig om naar een niet al te geaccidenteerd terrein te gaan. Maar als je er met sneeuwschoenen en een rugzak op uit trekt dan kan je al wat meer stijl terrein aan.

Wanneer kun je een winterexpeditie meemaken:

De beste tijd voor dit soort expedities hangt af van waar je heen gaat. Maar op het Noordelijk halfrond is februari tot en met april de beste tijd om er op uit te trekken.

Wat kost een winterexpeditie:

Dit is helemaal afhankelijk van wat je wilt. Als je alles zelf regelt dan kunnen de kosten meevallen.

Maar dat betekend wel dat je moet investeren in je uitrusting. Denk hierbij aan een tent, slaapzak, slee, kooktoestellen, ski’s en schoenen. Al met al is een eerste aanschaf van deze zaken al snel €2000,-. Best prijzig voor iets waar je nog niet van weet of je dit vaker gaat doen.

Een compleet verzorgde expeditie is er al voor veel minder geld. Kijk dan wel wat je bij zo een tocht krijgt. Zit het transport er bijvoorbeeld bij of niet.

Wist je dat:

De kou in Noord Scandinavië valt behoorlijk mee. Als je in maart naar buiten gaat dan is vaak de luchtvochtigheid laag. Dit heeft als resultaat dat de kou niet veel vat op je hebt. Met een zonnetje erbij zal je verbaasd zijn hoe snel je in alleen maar een T-shirt en een trui rondloopt.

Toerlanglaufen in Noorwegen

Heroes of Telemark Memorial Expedition

7) Icehotel bezoeken

Wat is het Icehotel:

Het Icehotel is een hotel dat volledig uit ijs is opgetrokken. Elk jaar wordt dit opnieuw opgebouwd en in de zomer smelt het weer. Best een klus om dat steeds weer op te bouwen. Maar hem mooie is dat het elk jaar anders is. Ieder jaar komen er artiesten uit de hele wereld om een kamer vorm te geven. Zo zijn er suites die volgens een eigen thema zijn ingericht. Prachtig om te zien. Overdag zijn deze suites te bezoeken zonder dat je in het hotel hoeft te overnachten.

Waar staat het Icehotel:

Het Icehotel ligt in het dorpje Jukkasjärvi, 18 kilometer ten oosten van Kiruna in het Zweedse gedeelte van Lapland en op ongeveer 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel.

Wanneer is het Icehotel open:

Het Icehotel 365 is het hele jaar door te bezoeken. Dit is een indoor vrieshal met ijssculpturen.

Maar als je de mooie kamers wilt zien en het echt Icehotel in wilt dan moet je in de winter komen. Het Icehotel is open voor bezoekers van half december tot en half april.

Wat kost het Icehotel:

Een dagkaart waar je het IJshotel mee kunt bezoeken en alle kamers kunt zien kost ongeveer €35

Wist je dat:

In het Icehotel is er ook een brandalarm en… een sprinklerinstallatie. Dat is verplicht volgens de Zweedse wetgeving :-)

Binnenkant van het Icehotel in Jukkasjärvi

De Icebar bij het Icehotel in Jukkasjärvi

Foto’s door Sander Goldbach

8) Rendieren zien

Wat zijn rendieren:

Rendieren zijn semi gedomesticeerde dieren. Het zijn hertachtigen en familie van de kariboe in Canada en lopen al sinds mensheugenis rond in Zweeds Lapland. De rendieren verplaatsen zich in kuddes. Ondanks dat ze zich in het wilt verplaatsen, worden ze wel gehouden door mensen. Ze worden gehouden voor hun vlees, hun huid, als trekdier, als rijdier en soms ook voor hun melk

Waar zijn rendieren:

De rendieren migreren door het landschap heen. In de zomer zijn de rendieren veel te vinden in de Zweedse hooglanden. Daar zijn minder muggen. In de winter gaan de rendieren naar lager gelegen gronden omdat hier nog voedsel te vinden is.

Wanneer kun je rendieren zien:

Je kan de rendieren het hele jaar door wel tegen komen. Al zijn ze in de zomer makkelijker te spotten in de kale omgeving van de hooglanden. Dan steken ze goed af tegen de achtergrond

Wat kost het om rendieren te zien:

Rendieren kan je gratis zien. Ga er op uit. Het liefst lopend de natuur in. Dat kost je alleen een paar uur van je tijd.

Wist je dat:

Elk rendier is eigendom van een Same. Mensen die geen Sami zijn mogen officieel geen rendieren bezitten.

Rendieren bij de markt in Jokkmokk

Rendieren in Noord Finland

9) Jokkmokk winter markt meemaken

Wat is de wintermarkt in Jokkmokk:

Sinds 1605 wordt al meer dan 400 jaar jaarlijks de prachtige wintermarkt van Jokkmokk gehouden, beginnend op de eerste donderdag in februari. De markt trekt tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. Dit blijft de belangrijkste ontmoetingsplaats voor Sámi-volkeren in de hele Sápmi-regio.

Tijdens de markt worden er traditionele Sami items verkocht. Denk hierbij aan kleding, handwerk, messen, gereedschap. Maar uiteraard staan er ook modernere marktstadhouders die van de markt gebruik maken om hun waar te verkopen.

Het mmoiste van de markt vindt ik de deelnemers en bezoekers. Sami in traditionele klederdracht komen vanuit de hele regio. Van Noorwegen, Sweden, Finland. Allemaal uitgedost in traditionele klederdracht. De trots spat er vanaf. Prachtig. Ronduit een ervaring die je niet meer vergeet.

Waar is de wintermarkt in Jokkmokk:

Jokkmokk, Zweden

Wanneer is de wintermarkt in Jokkmokk:

De heel eerste week staat bol van activiteiten. De markt is dan van donderdag tot en met zaterdag.

Wat kost de wintermarkt in Jokkmokk:

De Jokkmokk markt is gratis toegankelijk.

Wist je dat:

De markt in de winter plaats vind omdat zo vroeger de deelnemers en bezoekers makkelijker naar Jokkmokk konden reizen. De bevroren rivieren dienden zo als snelwegen naar het dorp toe.

Klederdracht tijdens de markt in Jokkmokk

De jaarmarkt van Jokkmokk

10) LKAB mijn in Kiruna bezoeken

Wat is de LKAB mijn:

De Kiruna-mijn is de grootste en modernste ondergrondse ijzerertsmijn ter wereld. De mijn ligt naast de grootste stad in Noord Zweden, Kiruna. De mijn is eigendom van Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB), een groot Zweeds mijnbedrijf. De jaarlijkse productiecapaciteit is meer dan 26 miljoen ton ijzererts.

Tijdens een bezoek aan deze moderne mijn krijg je een mooie kijk in de geschiedenis van de mijn maar ook in het huidige productieproces.

Waar ligt de LKAB mijn:

Meld je aan bij de VVV in Kiruna om je ticket te boeken. Je kan alleen met een georganiseerde toer de mijn bezoeken.

Wanneer kun je de LKAB mijn bezoeken:

Dit kan het hele jaar door. Een paar keer per week zijn er rondleidingen.

Wat kost een bezoek aan de LKAB mijn:

Een bezoek aan de LKAB mijn kost ongeveer €30

Wist je dat:

Het huidige centrum van Kiruna wordt verplaatst in verband met de werkzaamheden van de mijn. De stad wordt een paar kilometer opgeschoven.

 

De LKAB mijn in Kiruna

Rondleiding in de LKAB mijn in Kiruna

Foto’s door Sander Goldbach

Je eigen bucketlist afwerken?

Wil je nu je eigen bucktlist afwerken? Ga dan mee met de Arctic Grand Slam. In 8 dagen tijd maak je het mooiste en beste mee van wat Arctisch Zweden je te beiden heeft.

 

 

Harde wind op Groenland

De stappen naar duurzaam ondernemen van Arctic Adventure

Vandaag is het 27 september 2019. De laatste dag van de Climate Strike 2019. Ik kan me geen betere dag voorstellen om een artikel te schrijven over de bijdrage van Arctic Adventure aan het klimaat.

Arctic Adventure is een reisbureau. Wij en onze deelnemers reizen naar Arctische gebieden. Met onze reizen hebben we een impact op het milieu en het klimaat. Dat is zo. Ook ik ben net roomser dan de paus dus ik zal de laatste zijn die zegt dat het niet zo is.

Maar, ik ben me bewust van de negatieve impact op het milieu. En ik ben ook bewust van de positieve impact op de deelnemers aan de reizen.

Met de reizen wil ik onder andere de schoonheid van de natuur laten zien. Mensen nog bewuster laten worden van de pracht die wij in Arctisch gebied hebben.

Waar ik naar streef is om met de reizen ook een positieve impact op het milieu te hebben.

Hieronder zet ik uiteen hoe wij dat nu doen. Zie jij een mogelijkheid om onze bijdrage aan een beter milieu nog groter te maken? Laat het ons weten in de commentaren hieronder of stuur me een mail.

Transport naar het expeditiegebied

We vliegen naar de gebieden waar we expeditie ondernemen. Klopt. Vaak zijn de gebieden waar we heengaan meer dan 1.000 kilometer vanaf Utrecht. Bijna niet te doen om daar in een dag heen te komen. En met de beperkte vakantiedagen willen deelnemers niet twee dagen reizen voordat ze op de plaatst van bestemming zijn. Om vervolgens na 6 dagen weer te moeten vertrekken.

Nu ik dit schrijf ontspruit er wel een idee om een langzame reis te ontwikkelen. Twee dagen met de trein naar Noord-Zweden, daar tien dagen zijn en dan weer langzaam in twee dagen terug naar Nederland. Het gaat om de reis, niet de bestemming… Wie weet.

De vliegreizen compenseren wij met het CO2 compensatie programma van Greenseats.

Lokaal (vanaf het vliegveld) maken wij gebruik van bus, trein, taxibusje. Indien het echt nodig is willen we nog wel eens gebruik maken van een sneeuwscooter. Maar dat is alleen om naar de start van de tocht te komen. Tijdens de tocht is er geen gemotoriseerd vervoer. Dan gaan we per ski, sneeuwschoenen of met een hondenslee.

https://www.rome2rio.com/map/Utrecht/Kiruna

Arjen Treurniet met huskies in Zweden

Materiaal wat we tijdens een expeditie gebruiken

In de consumptiemaatschappij waarin wij leven wordt er veel gekocht en weinig echt gebruikt. Het hebben van de zaak is het eind van het vermaak. Ja, ook ik maak me daar aan schuldig. Bij Arctic Adventure hebben we veel materiaal. Heel veel materiaal. Denk aan slaapzakken, tenten, kooktoestellen, sleden, ski’s, schoenen.

Maar dat materiaal wordt gebruikt. Het ligt niet in de kast. Stel dat je je eigen expeditie slaapzak moet kopen voor een tocht. Kans is groot dat je hem na de tocht nog een of twee keer gebruikt. Maar zeg nou eerlijk. De tent die je misschien hebt, hoeveel weken ligt die in de berging of op zolder? Wij gebruiken de materialen voor al onze deelnemers. Op deze wijze worden de spullen ook echt gebruikt. En als wij ze niet gebruiken dan verhuren we de materialen. Hierbij is het hebben van de zaak het begin van het vermaak.

MSR brander op Marktplaats

Tweedehands spullen zijn ook heel goed

Veel materiaal is ook nog eens goed tweedehands te kopen. Wij speuren vaak Marktplaats af op zoek naar een kooktoestel, een slaapmat of andere noodzakelijke expeditie materialen. Een MSR brander gaat makkelijk 20 jaar mee als je er zuinig op bent. Dus een tweedehands brander van een paar jaar oud kunnen wij super goed gebruiken. En zo voorkomen we dat er een nieuwe brander geproduceerd moet worden en zijn we blij met een goede tweedehands brander. (Die vaak nog zo goed als nieuw zijn)

https://www.marktplaats.nl/q/msr+brander/

Zo gaan we met eten om tijdens een expeditie

Per jaar verspilt een Nederlander 41 kilo aan eten. Dat is bijna 800 gram per week. Bron: https://www.milieucentraal.nl/persberichten/2017/nieuwe-cijfers-voedselverspilling-in-huishoudens-2016/

Bij Arctic Adventure nemen we tijdens de tochten ons eigen eten mee. 1.100 gram per persoon per dag. 5,000 kilocalorieën. En dat gaat vaak allemaal op. Soms blijft er eten over. Denk dan aan een avondmaaltijd. Deze maaltijd gebruik ik dan weer zelf tijdens mijn eigen expedities. Dat is het voordeel van gedroogd eten. Het is lang houdbaar en dus makkelijk mee te nemen naar een andere tocht een paar weken of maanden later.

Het plastic waar veel eten (nog onvermijdelijk) in zit wordt op de beginbestemming gescheiden achter gelaten.

De noten die we meenemen koop ik in grote hoeveelheden in bij noten.nl. Zij verpakken dat speciaal in een verpakking per deelnemer voor de hele tocht. Hiermee vermijd ik kleine zakjes en kleine verpakte hoeveelheden.

Vandaag, 27 september 2019, heb ik de Plastic Pledge voor de toeristische industrie ondertekend. Een initiatief om het plastic verbruik in de toeristische industrie drastisch te verminderen.

https://futureproof.community/cirkels/sustainable-tourism

Eten tijdens de Expedition Experience in Noord Zweden

De brandstof die we verbruiken

Om het eten te bereiden en om water te krijgen moeten we sneeuw smelten. Het water drinken we op, maken we thee en koffie van en doen we bij het eten. Per persoon is er per dag 180 ml aan brandstof. Het liefst Aspen 4. Dat is grasmaaier benzine. Een zeer schone brandstof. De uitstoot van roet is minimaal. Hierdoor gaan de branders ook nog eens langer mee. Deze 180ml per persoon per dag is volgens mij minder dan dat een gemiddelde Nederland per dag in Nederland verbruikt.

We slapen in een tent met een super goede expeditieslaapzak. De kachel blijft uit.

Ik durf te stellen dat als ik een maand een expeditie over Groenland heb, dat ik minder energie verbruik dan als ik thuis was gebleven. Dit is nogal een stelling en dus nodig ik je uit om dit eens na te rekenen.

Hier heb ik je hulp nodig: Ik wil graag berekenen wat mijn energieverbruik is als ik op expeditie ben afgezet tegen het verbruik als ik thuis blijf. Kun je me helpen bij deze berekening? Neem dan even contact met me op.

Henk-Jan Geel op expeditie in Zweeds Lapland

Elektriciteit en het opladen van apparaten

Er is in de sneeuw geen stopcontact. Mijn elektrische apparaten laad ik tijdens langere expedities (Langer dan een week) op via een zonnepaneel. De apparaten gaan volledig opgeladen mee in het begin. Dat opladen gebeurt via het stopcontact. Nu heb ik op het thuiskantoor zonnepanelen op mijn dak staan. Dus ik zeg voor het gemak even dat het volledig groene stroom is. (Tja ook die panelen moet geproduceerd worden en dat kost ook materiaal en energie. I know)

De apparaten die ik meeneem zijn: Satelliettelefoon, portofoon, fotocamera, 360 graden camera, smartphone, powerbank, GPS, emergency beakon.

Zonnpaneel van Xtorm aan een tent van Fjällräven

Het kantoor van Arctic Adventure. Zo duurzaam mogelijk

Arctic Adventure werkt vanuit Utrecht. Ik heb hier een kantoor aan huis. Scheelt reistijd, reiskosten en ik hoef niet een extra ruimte te hebben voor activiteiten die eigenlijk alleen maar een bureau nodig hebben voor een computer.

De gidsen met wie we samen werken hoeven ook niet op een kantoor te zitten. Overleggen doen we via WhatsApp, telefonisch, Skype en af en toe komen we elkaar tegen. Daarvoor spreek ik hier in Utrecht af of ergens in een café. Dus een kantoor hoeft niet.

Communicatie met onze deelnemers en reclame-inzet

Ik heb mij voorgenomen om zo veel mogelijk papierloos te werken. Dus maak ik gebruik van digitale middelen zoals Google drive, video, WhatsApp.

We hebben wel een folder. Deze is gedrukt op duurzaam en stevig papier. Niet iets om meteen na ontvangst weg te gooien. De insert van deze folder met het actuele aanbod wordt op veel lichter papier gedrukt. En precies in het aantal wat we nodig hebben. Is ook zonde van het geld om te veel te drukken. En zo zie je dat milieu ook bij ons te maken heeft met geld.

Online is het actuele overzicht van de tochten hier te vinden: https://arcticadventure.nl/expedities-overzicht/

Zo zie ik de toekomst van Arctic Adventure

Bij Arctic Adventure kijken we ook naar de toekomst. We werken met een NGO. Een Next Generation Officer. Iemand waaraan de besluiten getoetst worden om te zien of dit geen negatieve impact heeft op de volgende generatie. In mijn geval overleg ik met mijn zoon Björn. Hij is slim, ondernemend, denkt vanuit zijn standpunt mee en hij wordt bijna twaalf.

Door zaken met hem te overleggen zet ik mezelf op scherp. Kan ik mijn besluit richting hem verantwoorden? En om eerlijk te zijn heb ik met het vliegen echt een probleem. Ik zit daarmee in mijn maag. Want is de CO2 compensatie genoeg?

Ik heb wel eens de uitspraak gehoord:”Save the world, kill yourself.” Maar dat is ook weer zo drastisch en ik denk niet dat veel mensen hier warm voor zullen lopen. Ik laat mensen liever de schoonheid ervaren zodat er intrinsieke motivatie ontstaat om de natuur, milieu en onszelf te sparen. Ja ook onszelf. Want wij zijn onlosmakelijk onderdeel van de natuur. Wij staan er niet buiten met alleen maar economische groei als meetpunt. Ik groei liever in positieve verbazing.

Wil je bijdragen aan de duurzame zoektocht van Arctic Adventure? Neem contact met me op. Ik sta open voor verandering en verbazing.

 

Henk-Jan Geel

Poolgids en CEO Arctic Adventure

Henk-Jan Geel poolgids en expeditieleider