‘HEROES OF TELEMARK’ MEMORIAL EXPEDITION
17 – 25 maart 2023
(Vol)
26 maart – 3 april 2023
Hardangervidda, Noorwegen
✔ Gratis omruilen Nog niet zeker? |
verzamelen wij ons vroeg op Schiphol hiervandaan vertrekt de KLM vlucht naar Oslo. Deze vlucht regel je zelf. Of we ontmoeten elkaar in Oslo op het vliegveld. OM 11:55 land het KLM toestel op Oslo Gardemoen vliegveld.
Met de taxi gaan we naar de Solheimstulen Berghut. Na aankomst checken we in in de DNT hut. Hier verblijven we de eerste nacht. Tijd om nog de laatste materiaalcheck te doen en de route door te nemen.
ontbijten we in de tent. Om 09:00 staan we gereed voor vertrek. 15 kilometer ligt er voor ons. We stijgen langzaam en glijden het landschap binnen. Op naar de Hardangervidda.
Ons doel voor deze dag is de Jansbu hut. Deze hut is in de Tweede Wereldoorlog de uitvalsbasis geweest voor de commando’s van de Gunnerside operatie. Bij hoge uitzondering hebben we toestemming om in deze hut te verblijven. Dichter bij de geschiedenis kun je niet komen. Dagboeken, tekeningen en verhalen. Het is allemaal aanwezig. En jij zit er middenin!
verlaten we de Jansbu hut en gaan door met de tocht. De stijging die we gisteren hadden om het gebied in te komen is minder. Het is nu voornamelijk vlak en meren gebied. Om 17:00 slaan we kamp op en gaan de branders aan voor het avondeten.
een vlakke dag. De hele dag over een meer lopen. Betere omstandigheden zijn bijna niet denkbaar. Als er nu maar geen storm is, geen white-out komt en de temperatuur aangenaam is. In de Hardangervidda is dit zeer onvoorspelbaar. Een relaxdag? Vast niet…
komen we langs de Svensbu hut. De hut waar team Swallow in heeft geschuild. Historische grond dus. Vanuit de hut gaan we Zuid-zuid-oost. Op naar ons doel. Vemork.
lopen we verder en komen onder andere langs de Langesjå hut aan het Langesjå meer. Met nog 1 dag te gaan is het doel bijna bereikt. Maar we zijn er nog niet. Net als de ECO heeft de Hardangervidda altijd wel een verrassing in petto.
merk je dat het dal in zicht komt. De route gaat langzaam naar beneden. Er is weer wat bos zichtbaar en we zetten de tent op in de buurt van de bewoonde wereld. Maar ondanks dat blijven we natuurlijk onder de radar opereren.
komen we in de ochtend aan bij de Rjukan Fjellstuge. Onze overnachtingsplek voor die avond. Hier laten we onze sleeën achter en vervolgen onze weg richting ons doel. De Zwaarwaterfabriek van Vemork. Via de saboteursroute bereiken we deze fabriek. We hoeven deze niet meer onschadelijk te maken. De fabriek is ontmanteld en sinds enige jaren een prachtig museum over de geschiedenis van deze plek. Uiteraard brengen we een bezoek aan het museum. ’s Middags nemen we de bus naar de Fjellstuge om daar van het avondeten te genieten. We drinken een biertje. Genieten na van een prachtige tocht, van de historie die we samen hebben en van onze kameraadschap. Alle individuen verbonden door onze gemeenschappelijke basis. De groene baret.
staat om 09:00 de taxi voor ons klaar die ons met al onze spullen naar Oslo brengt. Om 17:00 vertrekt de KLM vlucht naar Nederland. Om 18:55 landt de KLM en enige tijd later nemen we afscheid van elkaar.
Op naar nieuwe avonturen.
Bovenstaande programma kan zonder overleg aangepast worden indien de omstandigheden en logistiek dat vereisen.
We ontmoeten elkaar één keer voor de tocht. Live of digitaal. De datum prikken we in overleg. Dan maken we kennis met elkaar. Je krijgt uitleg over de materialen en we buigen ons over de kaart. Met thee en koffie wordt de tocht besproken en indien mogelijk zetten we de tent op.
Tochten bij Arctic Adventure zijn ‘Expedition Experiences’. Je ervaart wat een expeditie zou kunnen zijn. Soms pittig, soms makkelijk. Maar altijd samen.
We slapen in tenten. Dit doe je met iemand anders (of je partner) uit de groep. Bij zomerse tochten kun je er voor kiezen om je eigen tent mee te nemen. Dan kun je dus ook alleen slapen. Bij winterse tochten wordt er vanuit veiligheid altijd met minstens twee personen in een tent geslapen.
Verplaatsen, koken en navigeren doen we samen. Het mooie van kleine groepen is dat er altijd een echt en goed groepsgevoel ontstaat. Soms zijn er jaren later nog vriendschappen en reünies.
We houden vooraf (en vaak ook achteraf) contact met elkaar in een WhatsApp groep.
Deze ‘Expedition Challenge’ is een Red label expeditie en uitdagend van opzet. Een goede conditie is noodzakelijk. Afhankelijk van het weer kan het een pittige tocht worden.
Je hoeft geen marathon te lopen. Maar ga ervan uit dat je in normaal tempo 15 kilometer met een rugzak van 15 kilo moet kunnen lopen, 15 dagen achter elkaar.
15 kilometer onafgebroken hardlopen is ook goed. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Henk-Jan Geel.
Tijdens de tocht is er voornamelijk lichamelijke belasting op de knieën en de onderrug.
Ben je ouder dan 55 en wil je deelnemer aan deze tocht? Dan raden wij je zeer aan om een sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren. Lees hier meer over de mogelijkheden.
Tijdens de tocht bevinden we ons in onbewoond gebied. Bij nood is onze positie door de reddingsdiensten altijd te bereiken met een sneeuwscooter.
De gids heeft communicatiemiddelen en zowel digitale (GPS) als analoge (Kompas) navigatie bij zich.
De gids heeft een opleiding in Wilderness Advanced First Aid en WGA I (Wilderness Guide Association)
Na je aanmelding (of op aanvraag) krijg je een gedetailleerde paklijst toegestuurd.
Wil je meer (alles) lezen over toerlanglaufen? Want dat is wat we gaan doen tijdens deze expeditie. Lees dat dan op de site van toerlanglauftochten.nl.
Deelnemer 1: vrij
Deelnemer 2: vrij
Deelnemer 3: vrij
Deelnemer 4: vrij
Deelnemer 5: vrij
Deelnemer 6: vrij
Deelnemer 7: vrij
De reis gaat door bij 5 deelnemers en zit vol bij 7 deelnemers.
Voor deze reis zijn nu nog 7 plekken beschikbaar.
Deelnemer 1: Vrouw, 34
Deelnemer 2: Man, 51
Deelnemer 3: Man, 50
Deelnemer 4: Vrouw, 48
Deelnemer 5: Man, 51
Deelnemer 6: Man, 43
Deelnemer 7: Gereserveerd
De reis gaat door bij 5 deelnemers en zit vol bij 7 deelnemers.
Voor deze reis is vol.
Deelnemers aan onze reizen schrijven zich vaak alleen in.
Het komt voor dat koppels of stellen zich inschrijven.
De leeftijd van de deelnemers ligt tussen 35 en 55 jaar.
Uitzonderingen zijn er zeker. De jongste deelnemer was 23 en de oudste 66.
De man vrouw verhouding is 50/50. De zwaardere tochten trekken net iets meer mannen. 60/40. Maar vaak is de verdeling mooi gelijk.
17 – 25 maart 2023 (Gids: Henk-Jan Geel)
26 maart – 3 april 2023 (Gids: Henk-Jan Geel)
17 of 26 maart 2023.
Verzamelen op Schiphol rond 08:00 uur. Vlieg met KLM en kom 11:55 aan op Oslo Gardemoen Vliegveld.
25 maart of 3 april 2023. Je wordt om 14:00 weer afgezet door de taxi op Oslo Gardemoen vliegveld
Vluchten boek je zelf. Je kunt ook met de trein of auto naar Noorwegen komen.
€ 2.143
Maximaal 7
Als er tijdens de tocht gemeenschappelijk besloten wordt extra’s te ondernemen (Excursies, overnachting, eten) dan worden deze kosten verrekend onder de deelnemers.
Eten
Slapen
Hygiëne
Kleding
Gedetailleerde paklijst krijg je na je aanmelding, of op verzoek.
Huren van een expeditie donsjas kan via Arctic Adventure voor €50
Kopen kan prima bij een goede buitensportwinkel zoals Bever, De Zwerfkei, Schneider Outdoor
Check Marktplaats.nl voor goed tweedehands materiaal.
Neem contact op als je vragen hebt over het materiaal.
✔ Gratis omruilen ✔ Beperkte beschikbaarheid ✔ Betaal 4 weken voor vertrek ✔ All in prijs ✔ Reserveren in 5 minuten |