Arctic Adventure 2020 03 006 Arctic Happenings - De favoriete bezigheid van veel Scandinaviers

Arctic Happenings – De favoriete bezigheid van veel Scandinaviers

Arcti Adventure Happenings Nieuwsbrief

Nieuwsbrief van Arctic Adventure van 4 oktober 2020

Tijdens veel van onze expedities bewegen we ons voort op toerlanglaufski’s. Regelmatig krijg ik vragen over wat voor ski’s dat nu precies zijn en hoe moeilijk dat langlaufen is. Hoog tijd voor wat meer informatie over toerlanglaufen.

De favoriete bezigheid van veel Scandinaviërs

Zoals in Nederland iedereen leert fietsen, leert in Scandinavië iedereen toerlanglaufen. Het is namelijk dè manier om je efficiënt door het besneeuwde hoogland te verplaatsen. Toerlanglaufen is voor veel Scandinaviërs een geliefde bezigheid. Aan het eind van de lange winter, maken veel Noren, Zweden en Finnen, meerdaagse tochten door de bossen en bergen van hut naar hut.

Glijden en afzetten

Toerlanglaufen doe je met behulp van speciale toerlanglaufski’s, schoenen, stokken en stijgvellen. De ski’s zijn langer dan je eigen lichaamslengte. De onderkant van de ski bestaat uit een glijgedeelte voor en achter, en in het midden een afzetgedeelte. Door je gewicht te verplaatsen kun je afwisselend afzetten en glijden. Op die manier zijn de ski’s geschikt om met relatief weinig inspanning lange afstanden te kunnen afleggen over een vlak tot heuvelachtig traject.

Je hebt het snel onder de knie

Toerlanglaufschoenen zijn te vergelijken met stevige wandelschoenen. Uitsluitend de neus van de schoen is met een binding bevestigd aan de ski. Hierdoor kun je een natuurlijke loopbeweging maken. Het is misschien even wennen met die lange latten, maar je hebt het daarna snel onder de knie. In een klim kun je gebruik maken van korte of lange stijgvellen. Tijdens onze expedities zorgen wij voor de ski’s, skistokken, skischoenen en de stijgvellen.

Langlaufen of toerskiën?

Toerlanglaufen lijkt op (klassiek) langlaufen, maar is iets heel anders. Het langlaufen is in feite een sportieve variant van het toerlanglaufen. Je langlauft op geprepareerde loipes waardoor deomstandigheden veel gelijkvormiger zijn.
 
Toerlanglaufen en toerskiën lijken meer op elkaar. Bij beide maak je door ongerept berglandschap tochten. Toch zijn er ook verschillen. Bij toerlanglaufen is het terrein niet zo steil en lawinegevaarlijke plekken worden vermeden. Bij toerskiën zoek je juist de hoge toppen en de uitdagende berghellingen op waarbij je je in lawinegevaarlijk terrein begeeft.
Kies voor het avontuur, rust en vrijheid!

Toerlanglaufen in de Arctic

Het hoogland in de Arctic is bij uitstek geschikt voor prachtige toerlanglauftochten. Het landschap is namelijk wijds en uitgestrekt, de dalen lang, breed en redelijk vlak. De hoogteverschillen zijn vergeleken met een hooggebergte als de Alpen veel geringer en de hellingen rondom de passen zijn veel minder steil. De bergen van het noorden zijn nauwelijks in cultuur gebracht en je kunt vrijwel overal gaan en staan waar je wil.

Het beste van de Arctic

Met de Arctic Grand Slam expeditie maken we drie dagen een tocht op toerlanglaufski’s. De bagage gaat mee op een slee die we achter ons aantrekken. Drie dagen lang zijn we ver van de bewoonde wereld. We trekken bevroren meren over en verder de bossen in.’s Avonds slapen we in een tent en maken ons eigen eten klaar. We hebben ruim de tijd voor een goed gesprek en reflectie. Slapen in de expeditie slaapzak. Heerlijk.
 

Ver van de bewoonde wereld in
een wijds en uitgestrekt landschap

Op dag 5 komen we weer in de bewoonde wereld, bij het IJshotel in Jukkasjärvi. Elke kamer van dit hotel is gemaakt door een kunstenaar alleen maar met ijs en sneeuw. Bij het IJshotel start ook het volgende avontuur; een sledetocht van een aantal dagen met husky’s. Aan het einde van deze meerdaagse tocht bezoeken de houten kerk van Kiruna. Een icoon van Noord Zweden.

Ga je mee?

De Arctic Grand Slam expeditie is van 21 tot en met 28 februari 2021. Inmiddels hebben er al een aantal mensen zich aangemeld voor de expeditie. Dit betekent dat deze reis zeker door gaat, wanneer jij boekt voor deze expeditie. Natuurlijk houden we rekening met Covid-19. Mocht reizen uiteindelijk niet veilig zijn, laten we je niet in de kou staan.
Gegarandeerd vertrek – Arctic Grand Slam Boek nu!

Overzicht Expeditietochten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste plekken beschikbaar. Neem nu meteen een optie.Bekijk het expeditie-overzicht
+ +
App nu met Henk-Jan
1
Heb je een vraag? Even Appen?
Ik geef graag advies over de reis.
Klik op de knop 👇👇