• Heroes of Telemark Expeditie in Noorwegen
  • tent met sneeuwmuur op Groenland
  • Tenten op Groenland tijdens een expeditie
  • Hutten tijdens de Heroes of telemark Expeditie op de Hardangervidda in Noorwegen
  • Husky tocht in Zweden door het bos in Lapland

Ben jij klaar voor IJsland?

Ga mee met een van onze avontuurlijke expedities in IJsland.

BEN JIJ KLAAR VOOR IJSLAND?

Ga mee met één van onze avontuurlijke expedities in IJsland.

Beleef winterse expedities en trektochten in IJsland

Dit is jouw kans om IJsland te ontdekken. Het onherbergzame land met landschappen waardoor je begrijpt dat mensen geloven in elfen. 80% van de IJslanders gelooft in dit kleine volkje. Nu je dit leest, denk je waarschijnlijk: wat apart. Maar als je er eenmaal bent en als je het binnenland betreedt, dan begrijp je waar dat vandaan komt.

Betreed bijvoorbeeld het grillige landschap bij Myvatn in het Noorden. Kreupelhout en heide hebben vormen die zo anders zijn dan je gewend bent. Myvatn ligt in de buurt van Akureiri, dat in het Noorden ligt. Alle steden van het land liggen land de kust en het binnenland van IJsland is vrijwel onbewoond. De hoofdstad Reykjavik heeft de meeste inwoners van het land, dat in totaal maar ongeveer zoveel inwoners heeft als de stad Utrecht.

IJsland, elfen en toeristen

In de zomer wordt dit land overspoeld met toeristen. Zo’n miljoen. Dat is de reden dat er meer snelwegen werden aangelegd. Tot er ongelukken waren en zelfs een dode viel bij de aanleg. De IJslanders wisten hoe het kwam: ze hadden rotsblokken verplaatst. En rotsblokken zijn woonplaatsen van elfen. Hoe losten zij dit op? De nieuwe wegen gaan nu met een bochtje om de rotsblokken heen.

In de ijskou neem je een warm winterbad in een warmtebron

IJslanders lezen veel, want iets anders kunnen ze niet, in de winter. Ja, natuurlijk kunnen ze lekker baden in warmtebronnen. Je kent het vast van horen zeggen, maar om het mee te maken..! In de vrieskou laat je je zakken in een warm bad en dan blijf je onder water tegen de kou. Om je heen is alleen maar sneeuw en ijs en onherbergzaamheid. Je bad is uitgehakt in de rotsen. Een unieke ervaring.

Bekijk het Noorderlicht in IJsland tijdens een expeditie

Ver boven de poolcirkel heb je de grootste kans om het Noorderlicht te zien. De Aurora Borealis. Dit natuurverschijnsel is er het hele jaar door. Maar in de winter zijn omstandigheden ideaal voor het Noorderlicht. Hoe dat komt? Het moet donker genoeg zijn. Als er veel licht is, kun je het Noorderlicht niet zien. Net als bij ons de sterren overdag. Verder moet het onbewolkt zijn.

Wat het Noorderlicht precies is? Het Noorderlicht ontstaat hoog in de atmosfeer, boven de wolken. Door de zonneactiviteit komen elektronen op de aarde af. Bij het magnetisch veld van de pool worden deze deeltjes naar de aarde toe getrokken. Dit veroorzaakt het Noorderlicht. Een uniek lichtverschijnsel dat je een keer gezien moet hebben.

Dus zet deze maar op je bucketlist. En kom het Noorderlicht ontdekken tijdens een van de expedities van Arctic Adventure.

De dieren in IJsland

Dieren op IJsland zijn klein. Er zijn met name muggen. Die zijn er veel, vooral rondom de meren, zoals bij het meer van Myvatn. Verder komt er in de schone en heldere wateren op en rond IJsland zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw. En het enige grotere zoogdier dat voorkomt op IJsland, is de poolvos. Als je geluk hebt, zie je ze in de verte in al hun sierlijkheid voortbewegen.

In de zee leven walvissen en aan de kust vind je zeehonden. IJsland is een belangrijk leefomgeving voor allerlei vogels en vogelsoorten. Vele soorten eenden en ganzen komen er voor. Ook zijn er zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels zoals de sneeuwuil. De wilde zwaan komt veel voor in Reykjavík. Op IJsland komen zowel overwinteraars voor als vogels die het als rustplaats, broedplaats of foerageerplaats gebruiken. Zo komt de papegaaiduiker veel (60 procent van de wereldpopulatie) voor. Ook de zeekoet komt veel voor langs de kusten met kliffen.

Onze expedities in IJsland

Ook jij kunt dit meemaken. Je kunt één worden met de sprookjesachtige en onherbergzame IJslandse natuur tijdens één van onze expedities. In IJsland organiseren we de Blue label expedities en Red label expedities. Laagdrempelige expedities voor de sportieveling met doorzettingsvermogen.

Onze expedities in andere arctische landen

We organiseren ook expedities in andere landen. Bijvoorbeeld:

Onze expedities in IJsland

App nu met Henk-Jan
1
Heb je een vraag? Even Appen?
Ik geef graag advies over de reis.
Klik op de knop 👇👇