• Manhauling op groenland
 • Oversteek van Groenland
 • Vliegeren op Groenland
 • Zonsopkomst op Groenland
 • Slee trekken op Groenland

Mei & September 2021

GROENLAND WEST-OOST OVERSTEEK

IJSKAP, GROENLAND

GROENLAND WEST – OOST OVERSTEEK

Mei & September 2021
IJskap, Groenland

 • 1 plek vrij

  3 deelnemers per gids

  Aantal deelnemers

 • IJskap crossing

  Groenland

  Expeditie locatie

 • Expeditiestijl

  Manhauling of Kite crossing

  Highlights van de tocht

 • 34 dagen

  vanaf € 12.500

  Periode & prijs

BLACK LABEL
Expedition Major
Zware, extreme expeditie

1
gradient GROENLAND OVERSTEEK

Een bijzondere expeditie die weinig mensen gedaan hebben

De oversteek van de Groenlandse ijskap is een prachtige expeditie. 600 kilometer aan sneeuw en ijs. Je begint aan de westkust in Kangerlussuaq. Een dorp dat gedomineerd wordt door de aanwezige Internationale luchthaven. Aan de Oostkust wordt je per helikopter van het ijs gehaald in de buurt van het vissersdorpje Isertoq.

Je maakt deze oversteek onder begeleiding van een ervaren IPGA gids. (IPGA=International Polar Guide Accosiation.) De voorbereiding van deze tocht wordt onder andere verzorgt door expeditieleider Henk-Jan Geel. Hij heeft al meerdere malen Groenland overgestoken. Voorafgaand aan de expeditie neem je de zaken met hem tot in detail door.

Samen met een internationaal team begin je aan de oversteek. Arctic Adventure werkt hierbij samen met Polar Circles in België en Expedition Unlimited in Frankrijk. Door samen te werken kunnen we voldoende deelnemers bereiken en zo de start van de expeditie garanderen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt de expeditie 27-34 dagen. Bij Kangerlussuaq testen we alle materiaal en apparatuur nogmaals. Bij Isertoq, aan de oostkust van Groenland, worden we na ongeveer 600 kilometer expeditie door een helikopter van het ijs gehaald.

Naast de fysieke inspanning vraagt ​​dit buitengewone menselijke avontuur om ​​echte teamgeest en groepscohesie. In deze tijd van het jaar (In mei en in septembet) kunnen de temperaturen dalen tot -30° C. De wind kan sterk zijn waardoor progressie wordt voorkomen en geduld nodig is. Een dag in de tent doorbrengen komt regelmatig voor.

Kortom, dit is een buitengewoon avontuur dat maar weinig mensen hebben geprobeerd en waarin nog minder zijn geslaagd…

Deze tocht is ook mogelijk van Oost naar West. In dat geval beginnen we in Kulusuk aan de Oostkust en eindigen we in Kangerlussuaq.

Expeditie hoogtepunten

 • Voer een niet-ondersteunde mythische en zeldzame expeditie uit
 • Je wordt vergezeld door een ervaren IPGA-gids
 • Speciaal voorbereidingsweekend
 • Een onderdompeling in een wilde en ongetemde natuurlijke omgeving, ideaal voor bezinning en reflectie
 • Niet alleen een fysieke uitdaging, maar vooral een fantastisch persoonlijk avontuur
 • Vertrek gegarandeerd vanaf 3 deelnemers tot maximaal 6 deelnemers
 • Manhauling (Slee trekken) of Kite ondersteund (Met vliegers oversteken)

EEN MYTHISCHE ERVARING VAN ONGEKENDE PROPORTIES

.

Ingrediënten:
Zware expeditie, Teamwork, Zelfredzaamheid, Uniek, Verantwoordelijkheid

Een Once in a lifetime Expeditie

 • 34 dagen winter expeditie
 • Oversteek van de ijskap met pulkas
 • Vol pension (maaltijden & overnachtingen)
 • Volledig zelfvoorzienend
 • Voorbereiding met Henk-Jan Geel
 • Gebruik van groepsmateriaal
 • IPGA-gids met lokale kennis
 • 4-6 internationale deelnemers
 • VOLLEDIG VERZORGD

  Vlucht, transfer, materiaal, eten, verblijf, begeleiding

 • ULTIEME WINTEREXPEDITIE

  34 dagen zware expeditie met tent, ski’s en slee

 • KLASSIEKE ROUTE

  Kangerlussuaq- Isortoq (600km)

 • BEZOEK DYE-2

  Het verlaten radarstation uit de koude oorlog

 • KUNDIGE BEGELEIDING

  Begeleiding door een professionele IPGA-gids

 • WARM SLAPEN BIJ -25C

  In de speciale expeditietent en je expeditieslaapzak

 • VANAF € 12.500

  Inclusief permits, eten, groepsmateriaal en gids

We vertrekken vanuit het westen van Groenland. Dit doen we omdat vluchten hiernaartoe meestal mogelijk zijn tijdens alle soorten weersomstandigheden. Dat is niet het geval als we vanuit het oosten vertrekken. Voor het goede moraal is het altijd beter om het begin van de expeditie niet uit te stellen. :-)

We landen op Kangerlussuaq en beginnen met 30 kilometer over een ‘dirt track’ per jeep of helikopter, als we het voertuig niet kunnen gebruiken. We lopen vijf of zes dagen op de gletsjer, een belangrijke passage van de expeditie. De gletsjer is vol met crevasses en de sleeën zijn nog steeds zwaar. Aan het begin van onze expeditie wegen ze bijna 80 kg. We volgen de gletsjer en starten met bijna 30 dagen eten in voorraad.

Tijdens het eerste deel van onze expeditie gaan we verder met nordic cross country ski’s. De slee achter ons aan. We lopen elke dag tussen de 8 en 10 uur. Elke avond kamperen we in een tent. Door zijn moeilijkheden en zijn lengte vereist deze expeditie echte toewijding en grote fysieke conditie.

Maar het is in de eerste plaats een groot menselijk avontuur dat echte teamgeest en groepscohesie vereist. Het koude weer en de hevige winden kunnen onze vooruitgang verhinderen. Dus soms zullen we moeten wachten en geduld hebben.

Lopen lijkt misschien eentonig. Maar het is een fascinerend element van isolatie op de enorme ijskap. Dit is de gelegenheid om tijd te nemen en je geest leeg te maken, te mediteren en een prestatie te bereiken die maar weinig mensen hebben bereikt.

Bij de Kite expeditie gebruiken we snowkites tussen 6 en 18 m2 om tijd te winnen en vooral om te breken met het lopen.  Kiten is prachtig en het gevoel is opwindend als je de sneeuw onder je ski’s voelt en de pulka niet langer een gewicht aan je rug is.

De gemiddelde tijd voor een oversteek varieert van 25 tot 33 dagen. Dit is vooral afhankelijk van het weer.  De duur van deze expeditie is in dit stadium vrij onzeker. De terugkomdatum is afhankelijk van de weersomstandigheden en de snelheid van de voortgang van de groep. 28 dagen lijken minimaal, tenzij we zeer ideale omstandigheden hebben, zoals een gunstige wind bijvoorbeeld. Daarom hebben we de expeditieduur op 30 dagen gesteld.

GA OP AVONTUUR MET HENK-JAN

Henk Jan Geel headshot GROENLAND OVERSTEEK
Poolgids & expeditieleider

IPGA Poolgids met ruim 20 jaar ervaring. Waaronder tochten in Scandinavië. Oversteek van de Botnische golf en 2x de Groenlandse ijskap.

Conditie
Mentaal
Comfort
Moeilijkheidsgraad
Avontuur
Natuur

‘Gave tocht met het accent op de groep, omgeving en de dagelijkse uitdagingen.’

RobertLees de aanbeveling van Robert »»

‘Bijzonder om hier met een klein team te lopen waar zo veel historie is.’

GertLees alle aanbevelingen »»

VRAGEN? APP ONS.

WhatsApp chatStel je vraag via WhatsApp.

NIVEAU BEOORDELDE EXTREME

Dit programma is extreem beoordeeld gezien de klimatologische en omgevingsomstandigheden. Het dragen wordt gedaan door de deelnemers met de sleeën die bij vertrek ongeveer 80 kg wegen. Zeer goede lichamelijke en geestelijke conditie zijn noodzakelijk. Het is niet vereist om speciale technische vaardigheden te hebben, vooral voor het omgaan met zeilen. Ervaring in het geweldige noorden en bergwandelen is natuurlijk een pluspunt.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor de handhaving van de veiligheidsregels, het onderhoud van de apparatuur en het onderhoud ervan, deelname aan de kampinstallatie en maaltijdbereidingen. Zoals altijd in dit soort projecten, blijft de sleutel tot succes de collectieve en teamgeest. Ook is deelname aan het voorbereidingsweekend essentieel.

Voor degenen die van plan zijn om het met vliegers te doen, hebben we met Dixie een snowkite-training in Noorwegen ontwikkeld die het mogelijk maakt om deze expeditie voor te bereiden en zo klaar mogelijk te zijn. Ontdek deze korte video van 3 minuten, die werd gemaakt in januari 2019 in Noorwegen op het Hardangervidda-plateau:

Groenland

ENKELE BASISINFORMATIE

Groenland is een autonome provincie van het Koninkrijk Denemarken. Bovendien is het geografisch verbonden met het Noord-Amerikaanse continent.

Groenland is het grootste eiland ter wereld, met een oppervlakte van ongeveer 2,2 miljoen vierkante kilometer, waarvan slechts 410.000 niet onder de ijskap vallen. Het meest noordelijke deel, Cape Morris Jesup, ligt op slechts 740 kilometer van de Noordpool.

De officiële talen zijn Groenlands (Inuit-dialect) en Deens. Engels wordt gesproken in de meest toeristische zones. De munteenheid is de Deense kroon (DKK). Een adapter is niet vereist (220V).

KLIMAAT EN TEMPERATUREN

In deze tijd van het jaar kunnen temperaturen variëren van +10° C tot -40° C. Qua klimaat kunnen we zowat alles verwachten: van de beste omstandigheden tot stormen en niet te vergeten sneeuwvlagen en ijzel. Er zijn periodes waarin wind gunstig is voor kiteskiën en dan periodes van dode rust. Daglicht is praktisch continu in deze tijd van het jaar, met een schemering van 4 uur.

TIJDSVERSCHIL

Drie uur achterstand. Wanneer het drie uur is in Nederland, is het twaalf uur in Groenland.

Formaliteiten

GEZONDHEIDSFORMALITEITEN

Geen vaccinatie is verplicht. Het wordt sterk aanbevolen om up-to-date te zijn in de klassieke vaccinaties: difterie, tetanus, poliomyelitis.

We raden u ook aan om naar de landspecificaties te kijken op de website van Nederlandwereldwijd.nl

Je gids heeft een kleine EHBO-apotheek, die hij zelf beheert. Elke deelnemer moet gewone medicijnen bij zich hebben om het gebruik van de collectieve apotheek te beperken. Een lijst met medicijnen om in uw persoonlijke apotheek te brengen staat bij de paklijst gespecificeerd.

VEILIGHEID EN CONSULAIRE PROCEDURES

Geen visum vereist voor burgers van de Europese Unie en de Zwitsers. Neem contact op met uw plaatselijke consulaat of ambassade voor andere nationaliteiten. Noodzaak van een paspoort geldig 6 maanden na uw terugkomstdatum. Deze procedures kunnen veranderen en wij danken u bij het controleren van de toelatingsvoorwaarden bij de consulaire autoriteiten. Elke reiziger is verantwoordelijk voor het naleven van deze formaliteiten.

Lees hier de gehele regelgeving over reizen naar Groenland

Data

Investering

Vanaf € 12.500 (Manhauling)
Vanaf € 14.500 (kite supported)

Neem contact op om de details van deze prijs te bespreken.

Vertrek

Mei & september 2021

Retour

Ongeveer 30 dagen na vertrek

De prijzen worden aangegeven “vanaf” en kunnen worden aangepast op basis van het aantal ingeschreven deelnemers.

Houd er rekening mee dat de data en prijzen als referentie worden gegeven en kunnen worden gewijzigd als de economische omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Facturatie vindt plaats via onze partner Expedition Unlimited

Dit is exclusief:

 • Reisverzekering met expeditie dekking
 • Annuleringsverzekering
 • Drank & persoonlijke uitgaven
 • Persoonlijke uitrusting (zie tabje paklijst)

Dit regelen wij

 • Gids
 • Skistokken
 • Slee en trekharnas
 • Bagagetas
 • Tenttas
 • Eten
 • -30 Expeditieslaapzak
 • 2 Slaapmatjes
 • Arctic Bedding
 • Kooktoestel
 • Brandstof
 • Pannen
 • Thermosflessen
 • Expeditietent
 • Noodbivak
 • Kaarten
 • Kompas
 • GPS
 • Communicatiemiddelen
 • EHBO

Dit regel jij

De paklijst wordt in onderling overleg nauwkeurig afgestemd.

In dit stadium en ter informatie, hier is wat u kunt verwachten voor uw expeditie.

Gun uzelf maximaal 15 kg, exclusief uw handbagage, zelfs als u op de meeste vluchten recht hebt op 20 kg in het ruim en 10 kg in de cabine. Het heeft geen zin om te veel rommel te hebben en te weinig beschikbare ruimte om herinneringen terug te brengen. Waarschuwing, alle extra tassen en overgewicht worden rechtstreeks door de luchtvaartmaatschappij in rekening gebracht tijdens het inchecken. Merk ten slotte op dat veiligheidscontroles op de luchthaven zeer streng zijn geworden: stop de messen, scharen, nagelvijlen in uw ingecheckte tas, hetzelfde geldt voor flessen en buizen van meer dan 100 ml.

ZAKKEN EN OPSLAG

– Een grote stevige reistas of rugzak van 60 tot 70 liter. Deze bagage moet waterdicht zijn (gebruik eventueel een hoes).
– Een kleine rugzak van ongeveer 35 liter voor uw persoonlijke bezittingen. Het zal u ook dienen als handbagage en cabine tijdens de vlucht.

KLEREN

Technische uitrusting is onveranderlijk! U moet verschillende lagen plannen om toe te voegen of te verwijderen, afhankelijk van de temperatuur en uw activiteit.
– Een waterdichte jas zoals Gore-Tex®
– Een waterdichte overbroek zoals Gore-Tex®
– Een dik fleecejack
– Een sweatshirt of dunner microfleecejack
– Een fleecebroek
– Vier thermische T-shirts met lange mouwen
– Twee paar thermische panty’s
– Twee paar dunne thermische sokken
– Drie paar warme sokken
– Een thermische bivakmuts
– Een fleece bivakmuts
– Een fleece sjaal
– Drie paar thermische handschoenen
– Drie paar fleecehandschoenen
– Een paar dikke wollen wanten
– Een paar met bont gevoerde wanten
– Een paar overhandschoenen

PERSOONLIJKE APPARATUUR & SCHOENEN

– Een paar NNN-binding expeditie cross country schoenen
– Een paar waterdichte tentlaarsjes voor in de tent
– Een paar gewone wandelschoenen voor voor en na de expeditie

KLEINE EN DIVERSE APPARATUUR

– 2 thermosflessn 1 L
– Een zakmes
– Drie aanstekers
– Koplamp zoals Petzl® + reservebatterijen
– Een gepolariseerde zonnebril voor de gletsjer
– Zonnebrandcrème (hoge index) + lippenbalsem
– Vier tot vijf waterdichte tassen van verschillende grootte om je spullen in je tas op te delen, wat handig is

WASSEN

– Reistas voor persoonlijke toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, enz.)
– Een kleine badhanddoek die snel droogt
– Twee toiletpapierrollen
– Biologisch afbreekbare doekjes en papieren zakdoeken zoals Kleenex®
– Een naaisetje met naalden, draad, knopen, veiligheidsspelden, enz.

PERSOONLIJKE MEDISCHE LEVERING

Uw persoonlijke medicatie voor de duur van de reis. Vooral als u een specifieke behandeling volgt, moet u absoluut de voorschriften nemen die u altijd bij u moet houden in geval van een controle, bijvoorbeeld tijdens het instappen
– Pijn, koorts: Ibuprofen
– Antibiotica: Pristinamycin (Pyostacine® 500 mg ) (2 dozen per 1 behandeling 8d), Amoxicilline + clavulaanzuur (Augmentin®) 1 g
– Analgetica: Paracetamol 500 mg
– Corticosteroïden: Opgelost 20 mg
– Antidiarrhoeals: Smecta (maak een dozijn zakken), Intetrix (behandeling van amoebiasis), Imodium
– Antiemeticum , maagverbanden: Volagène®, Phosphalugel® / Ulcar®, Domperidon, prinperan
– Antihistaminica (voor beten, huiduitslag …): Zyrtec®, Clarytine®, Phenergan®, Polaramine®
– Antiseptica: Betadine, Biseptine
– Zalven: Niflugel®, Voltarene® (ontstekingsremmend), Arnigel (kneuzingen)
– Zonnebrandcrème
– Biafine
– Poeder Antimycotica (voeten): Econazol, poeder en zalf
– Oogdruppels: antibiotica, anti-irritatie
– Set zelfklevende verbanden en enkele steriele gaasjes
– verbanden voor de “dubbele huid” voor bollen
– elastisch plakband (zoals elastoplast)

Dit is een indicatieve en niet-uitputtende lijst, u hebt minimaal een van de producten van elke familie nodig, volg het advies van uw arts.

Huren / Kopen

Kopen kan prima bij een goede buitensportwinkel zoals Bever, De Zwerfkei, Schneider Outdoor

Donsjas is te huur via Arctic Adventure voor €200 voor de hele expeditie.

Neem contact op als je vragen hebt over het materiaal.

Aanmelden voor Groenland Oversteek Expeditie

Klik op de knop hieronder om ons een mail te sturen.

Heb je een vraag over de expeditie? Stel hem hier

5 + 3 = ?

Of stuur ons een WhatsApp bericht

Veelgestelde vragen

Nou dat komt mooi uit. We gaan ook niet skiën. We gaan toerlanglaufen. Dat gaat voornamelijk horizontaal en best langzaam. Achter je heb je een slee met je eigen uitrusting en langzaam verplaats je je stap voor stap door het witte landschap.
Dus we gaan niet een berg af skiën als je daar aan dacht.

Ervaring met toerlanglaufen is wel een must. Ook is ervaring met winterkamperen een must.

We raden je aan om in ieder geval een Red label expeditie volbracht te hebben.

Je hoeft echt geen marathon te kunnen rennen. Maar een goede conditie is wel noodzakelijk. Dat maakt de hele tocht leuker. Zowel voor jou als voor je teamgenoten.

Deze tocht is een Black Label expeditie. Deze tocht is langdurig en zwaar.
Ik zeg zelf dat je 20 kilometer moet kunnen wandelen, met een rugzak van 20 kilo op je rug. En dat dan 20 dagen achter elkaar.
Alternatief kan zijn dat je 20 kilometer aan een stuk door kan hardlopen of joggen.
Duurconditie, daar gaat het om. Al zit 80% van je conditie tussen je oren. Think about that. :-)

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.

Ja en nee.
Jij moet alleen je persoonlijke kleding, ski’s en schoenen regelen. Wij regelen onder andere je slaapzak, matje. Maar ook de tent, slee, navigatie en communicatie middelen. Ook regelen wij het eten en de overnachtingen. De permits en alle nodige vergunningen worden door ons aangevraagd. En uiteraard de gids die met deze expeditie meegaat.

Je vliegticket naar en van Groenland die je zelf te regelen. De helikopter regelen wij.

Yes. Natuurlijk kan dat. Wij regelen ook de meest fantastische expedities voor collega’s, families en vrienden. Neem hiervoor even contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijk-en onmogelijkheden. Leuk!

Ja, dat kan. Omdat je zelf je vliegticket moet regelen kun je vliegen van waar je wilt.

Heb je een andere vraag? Stel hem hier

1 + 0 = ?

Covid-19 Update --> ONZE GARANTIE <-- Zorgeloos boeken. Kosteloos annuleren tot 2 maanden voor vertrek.Meer info.
+ +
Open WhatsApp
Heb je een vraag? Even Appen?
Ik geef je graag advies over je deelname.
Stuur me een WhatsApp bericht.
Groeten, Henk-Jan