Noorderlicht in Noord Zweden

Top 10 voor je ultieme Zweden bucket list

Noord Zweden is prachtig. Zowel qua natuur als qua activiteiten. Hieronder heb ik een overzicht gegeven van mijn persoonlijke top 10. Dit zijn activiteiten die je zelf makkelijk kunt doen in Zweeds Lapland. Ik heb ze allemaal al een keer gedaan of meegemaakt en spreek dus uit ervaring. Ik kan alleen maar zeggen dat dit echt op je bucket list moet komen en dan… afvinken maar.

1) Huskytocht maken

Wat is een huskytocht:

Tijdens een huskytocht of een hondensleetocht sta je achterop een slee die getrokken word door husky’s. Dit het het mooiste wat er is. Zelf op de slee staan. Vaak is in toeristisch gebied ook de mogelijkheid voor een kleine tocht van een paar uur. Dan zit je zelf vaak in de slee en staat de hondenmenner (Musher) achter op de slee en hij geeft dan de commando’s aan de honden voor de richting. Het mooiste zijn echter meerdaagse tochten waarin je zelf verantwoordelijk bent voor je honden. Samen met de musher ga je er dan op uit om de wildernis te ontdekken.

Voor de huskytocht kunnen verschillende husky’s gebruikt worden. Groenlandse husky’s of Alaskan husky’s. Maar de meest gebruikte honden zijn de Siberische husky’s. Deze zijn het meest gewent aan de omgang met mensen.

Waar kan je huskytochten maken:

Je kan in de meeste gebieden waar sneeuw ligt en waar het relatief vlak is met sledehonden rijden. In Zweden zijn er veel kennels te vinden in de omgeving van Kiruna. In Finland in de buurt van Kittilä en Rovaniemi.

Wanneer is de beste periode voor een huskytocht:

Er moet sneeuw liggen. Maar de mooiste tochten maak je eigenlijk in de late winter of het vroege voorjaar. Dus februari, maart en april. Dan ligt er veel sneeuw en worden de dagen al weer langer. Dus je hebt dan echt de tijd om van lange tochten te genieten.

Wat kost een huskytocht:

Dat is dan weer het nadeel. Een huskytocht is prijzig. Een ritje van ongeveer 3 uur kost rond de €200. Een tocht van een week kost al gauw €3.000

Wist je dat:

De Nederlander Roderick Glastra wereldkampioen is geweest in de Sleehondensport? Dit was in 2009 en in 2010.

Arjen Treurniet met huskies in Zweden

Huskytocht in Lapland, Zweden

2) Noorderlicht zien

Wat is het Noorderlicht:

Noorderlicht, Aurora Borealis, bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor.

De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig. Onderaan heeft het licht vaak een scherpe rand. Daarboven wordt het licht waziger. Je kunt de vorm vergelijken met de rook die opstijgt als je een lucifer uitblaast. Noorderlicht kan ook waziger zijn dan hierboven omschreven. Dan is het licht een stuk minder goed merkbaar. Dan wordt het licht diffuus genoemd.

Waar kun je het Noorderlicht zien:

De beste plek om het Noorderlicht te zien is boven de poolcirkel. Dat komt omdat de zonnedeeltjes die het Noorderlicht vormen bij het magnetische veld van de aarde afgebogen worden. Dit veroorzaakt het speciale lichtverschijnsel. Dus bij de polen is zo de meeste activiteit. Heel soms is het Noorderlicht in Nederland zichtbaar.

Wanneer kun je het Noorderlicht zien:

In de wintermaanden en de vroege lente is de beste tijd om het Noorderlicht te zien. Het is dan goed donker.

Wat kost het om het Noorderlicht te zien:

The best things in life are for free. Ga naar buiten en kijk omhoog. Het Noorderlicht zien is helemaal gratis

Wist je dat:

Er is ook een Zuiderlicht. Dat is eigenlijk hetzelfde als Noorderlicht, maar dan aan de Zuidpool. Het Zuiderlicht wordt ook Aurora Australis genoemd.

Het Noorderlicht gezien in Noord Zweden

Noorderlicht in de buurt van Camp Ripan in Kiruna

Foto’s door Sander Goldbach

3) Midwinternacht meemaken

Wat is de midwinternacht:

De midwinternacht is een periode waarin de zon niet op komt. Dit komt door de stand van de aarde ten opzicht van de zon In de winter is het Noordelijk halfrond van de zon afgedraaid en daar staat de zon dan heel laag of komt zelfs helemaal niet op. 24 uur per dag is het donker. Het ligt wat je dan nog in de natuur hebt, dat komt van de maan. Met al de sneeuw die er ligt is er nog best veel te zien. Maar als het bewolkt is of er is een nieuwe maan dan kan het behoorlijk donder zijn.

Waar is de midwinternacht:

Ten noorden van de Poolcirkel is de midwinternacht zichtbaar.

Wanneer is de midwinternacht:

Gedurende de wintermaanden. Afhankelijk van je locatie duurt de midwinternacht langer of korter. Des te noordelijker je bent des te langer houdt de midwinternacht aan.

Wat kost de midwinternacht:

Helemaal niets. De midwinternacht meemaken is gratis

Wist je dat:

Er is ook een tegenhanger van de midwinternacht. Dat is de midzomerzon. Gedurende de zomer gaat boven de poolcirkel de zon dan niet onder. 24 uur per dag is er dan ligt. Heel bijzonder om mee te maken.

Tessa Karim met het Noorderlicht

Het Noorderlicht in Zweeds Lapland

Onderste foto door Sander Goldbach

4) Kerk van Kiruna bezoeken

Wat is de kerk in Kiruna:

De kerk van Kiruna staat in het noordelijk gelegen Zweedse stadje Kiruna en behoort tot de mooiste bouwwerken van Zweden. Het verbindt de Amerikaanse houtarchitectuur met invloeden van de Noorse staafkerk en Samische hutten. Als je in de kerk loopt dan ruik je nog het hout en de berken. Indrukwekkend.

De kerk is het centrale gelegen gebouw van Kiruna, dat in 1900 voor de mijnbouw van ijzererts werd gesticht.

Waar staat de kerk in Kiruna:

Een paar honderd meter ten zuiden van het busstation in Kiruna. Lekker centraal dus.

Wanneer kan je de kerk in Kiruna bezoeken:

De kerk is het hele jaar geopend

Wat kost de toegang tot de kerk in Kiruna:

De kerk is gratis toegankelijk

Wist je dat:

De kerk gaat verplaatst worden. Omdat de mijn in Kiruna aan het uitbreiden is, is er instortingsgevaar. (Nu nog niet, maar het komt eraan) Dus de hele kerk gaat verplaatst worden. Een hele klus.

De kerk van Kiruna in Zweden

Binnenkant van de kerk van Kiruna in Zweden

Foto’s door Sander Goldbach

5) Lapporten zien

Wat is Lapporten:

Lapporten is een prachtig U-dal in nationaal park Abisko iets ten zuidoosten van Abisko in Noord-Zweden. Het is in de ijstijd zo gevormd door de gletsjers die hier stroomden. Het karakteristieke profiel van het dal is vanuit de wijde omgeving zichtbaar en is een van de bekendste symbolen voor Lapland. Lapporten is vrij te vertalen als ‘de poort naar Lapland’.

Waar ligt Lapporten:

11 kilometer ten Zuidoosten van het dorpje Abisko in Noord Zweden

Wanneer kan je Lapporten bezoeken:

Lapporten is er het hele jaar. Dus het maakt niet uit wanneer je dit bezoekt

Wat kost de toegang tot Lapporten:

Helemaal niks. Je mag gratis het nationale park in en kunt door de Lapporten heen lopen.

Wist je dat:

Lapporten komt veelvuldig voor in de Zweedse televisieserie Midnight Sun.

Lapporten gezien vanaf Abisko in de winter

Lapporten gezien vanaf Abisko in de lente

6) Winterexpedite meemaken

Wat is een winterexpeditie:

Een winterexpeditie is een tocht door het winterse landschap. Je trekt er in een kleine groep op uit om volledig zelfvoorzienend een mooie, avontuurlijke tocht te ondernemen. Je verplaatst je per ski en je bagage zit achter je in een slee. Overnachten doe je in speciale expeditietenten en uiteraard slaap je in een slaapzak. Deze houdt je met gemak warm ook al is het 25.
Tijdens deze winterse expedities raak je steeds meer een met de natuur en je omgeving. Vaak is er geen dekking voor je mobiele telefoon en dus wordt je niet afgeleid door e-mail, WhatsApp of Facebook. Zo kom je heerlijk tot rust terwijl je ook fysiek inspannend bezig bent.

Waar kun je een winterexpeditie meemaken:

Winterse expedities kunnen eigenlijk overal plaats vinden waar het lekker koud is. Het is afhankelijk van wat je wilt. Als je er met een slee op uittrekt, dan is het handig om naar een niet al te geaccidenteerd terrein te gaan. Maar als je er met sneeuwschoenen en een rugzak op uit trekt dan kan je al wat meer stijl terrein aan.

Wanneer kun je een winterexpeditie meemaken:

De beste tijd voor dit soort expedities hangt af van waar je heen gaat. Maar op het Noordelijk halfrond is februari tot en met april de beste tijd om er op uit te trekken.

Wat kost een winterexpeditie:

Dit is helemaal afhankelijk van wat je wilt. Als je alles zelf regelt dan kunnen de kosten meevallen.

Maar dat betekend wel dat je moet investeren in je uitrusting. Denk hierbij aan een tent, slaapzak, slee, kooktoestellen, ski’s en schoenen. Al met al is een eerste aanschaf van deze zaken al snel €2000,-. Best prijzig voor iets waar je nog niet van weet of je dit vaker gaat doen.

Een compleet verzorgde expeditie is er al voor veel minder geld. Kijk dan wel wat je bij zo een tocht krijgt. Zit het transport er bijvoorbeeld bij of niet.

Wist je dat:

De kou in Noord Scandinavië valt behoorlijk mee. Als je in maart naar buiten gaat dan is vaak de luchtvochtigheid laag. Dit heeft als resultaat dat de kou niet veel vat op je hebt. Met een zonnetje erbij zal je verbaasd zijn hoe snel je in alleen maar een T-shirt en een trui rondloopt.

Toerlanglaufen in Noorwegen

Heroes of Telemark Memorial Expedition

7) Icehotel bezoeken

Wat is het Icehotel:

Het Icehotel is een hotel dat volledig uit ijs is opgetrokken. Elk jaar wordt dit opnieuw opgebouwd en in de zomer smelt het weer. Best een klus om dat steeds weer op te bouwen. Maar hem mooie is dat het elk jaar anders is. Ieder jaar komen er artiesten uit de hele wereld om een kamer vorm te geven. Zo zijn er suites die volgens een eigen thema zijn ingericht. Prachtig om te zien. Overdag zijn deze suites te bezoeken zonder dat je in het hotel hoeft te overnachten.

Waar staat het Icehotel:

Het Icehotel ligt in het dorpje Jukkasjärvi, 18 kilometer ten oosten van Kiruna in het Zweedse gedeelte van Lapland en op ongeveer 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel.

Wanneer is het Icehotel open:

Het Icehotel 365 is het hele jaar door te bezoeken. Dit is een indoor vrieshal met ijssculpturen.

Maar als je de mooie kamers wilt zien en het echt Icehotel in wilt dan moet je in de winter komen. Het Icehotel is open voor bezoekers van half december tot en half april.

Wat kost het Icehotel:

Een dagkaart waar je het IJshotel mee kunt bezoeken en alle kamers kunt zien kost ongeveer €35

Wist je dat:

In het Icehotel is er ook een brandalarm en… een sprinklerinstallatie. Dat is verplicht volgens de Zweedse wetgeving :-)

Binnenkant van het Icehotel in Jukkasjärvi

De Icebar bij het Icehotel in Jukkasjärvi

Foto’s door Sander Goldbach

8) Rendieren zien

Wat zijn rendieren:

Rendieren zijn semi gedomesticeerde dieren. Het zijn hertachtigen en familie van de kariboe in Canada en lopen al sinds mensheugenis rond in Zweeds Lapland. De rendieren verplaatsen zich in kuddes. Ondanks dat ze zich in het wilt verplaatsen, worden ze wel gehouden door mensen. Ze worden gehouden voor hun vlees, hun huid, als trekdier, als rijdier en soms ook voor hun melk

Waar zijn rendieren:

De rendieren migreren door het landschap heen. In de zomer zijn de rendieren veel te vinden in de Zweedse hooglanden. Daar zijn minder muggen. In de winter gaan de rendieren naar lager gelegen gronden omdat hier nog voedsel te vinden is.

Wanneer kun je rendieren zien:

Je kan de rendieren het hele jaar door wel tegen komen. Al zijn ze in de zomer makkelijker te spotten in de kale omgeving van de hooglanden. Dan steken ze goed af tegen de achtergrond

Wat kost het om rendieren te zien:

Rendieren kan je gratis zien. Ga er op uit. Het liefst lopend de natuur in. Dat kost je alleen een paar uur van je tijd.

Wist je dat:

Elk rendier is eigendom van een Same. Mensen die geen Sami zijn mogen officieel geen rendieren bezitten.

Rendieren bij de markt in Jokkmokk

Rendieren in Noord Finland

9) Jokkmokk winter markt meemaken

Wat is de wintermarkt in Jokkmokk:

Sinds 1605 wordt al meer dan 400 jaar jaarlijks de prachtige wintermarkt van Jokkmokk gehouden, beginnend op de eerste donderdag in februari. De markt trekt tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. Dit blijft de belangrijkste ontmoetingsplaats voor Sámi-volkeren in de hele Sápmi-regio.

Tijdens de markt worden er traditionele Sami items verkocht. Denk hierbij aan kleding, handwerk, messen, gereedschap. Maar uiteraard staan er ook modernere marktstadhouders die van de markt gebruik maken om hun waar te verkopen.

Het mmoiste van de markt vindt ik de deelnemers en bezoekers. Sami in traditionele klederdracht komen vanuit de hele regio. Van Noorwegen, Sweden, Finland. Allemaal uitgedost in traditionele klederdracht. De trots spat er vanaf. Prachtig. Ronduit een ervaring die je niet meer vergeet.

Waar is de wintermarkt in Jokkmokk:

Jokkmokk, Zweden

Wanneer is de wintermarkt in Jokkmokk:

De heel eerste week staat bol van activiteiten. De markt is dan van donderdag tot en met zaterdag.

Wat kost de wintermarkt in Jokkmokk:

De Jokkmokk markt is gratis toegankelijk.

Wist je dat:

De markt in de winter plaats vind omdat zo vroeger de deelnemers en bezoekers makkelijker naar Jokkmokk konden reizen. De bevroren rivieren dienden zo als snelwegen naar het dorp toe.

Klederdracht tijdens de markt in Jokkmokk

De jaarmarkt van Jokkmokk

10) LKAB mijn in Kiruna bezoeken

Wat is de LKAB mijn:

De Kiruna-mijn is de grootste en modernste ondergrondse ijzerertsmijn ter wereld. De mijn ligt naast de grootste stad in Noord Zweden, Kiruna. De mijn is eigendom van Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB), een groot Zweeds mijnbedrijf. De jaarlijkse productiecapaciteit is meer dan 26 miljoen ton ijzererts.

Tijdens een bezoek aan deze moderne mijn krijg je een mooie kijk in de geschiedenis van de mijn maar ook in het huidige productieproces.

Waar ligt de LKAB mijn:

Meld je aan bij de VVV in Kiruna om je ticket te boeken. Je kan alleen met een georganiseerde toer de mijn bezoeken.

Wanneer kun je de LKAB mijn bezoeken:

Dit kan het hele jaar door. Een paar keer per week zijn er rondleidingen.

Wat kost een bezoek aan de LKAB mijn:

Een bezoek aan de LKAB mijn kost ongeveer €30

Wist je dat:

Het huidige centrum van Kiruna wordt verplaatst in verband met de werkzaamheden van de mijn. De stad wordt een paar kilometer opgeschoven.

 

De LKAB mijn in Kiruna

Rondleiding in de LKAB mijn in Kiruna

Foto’s door Sander Goldbach

Je eigen bucketlist afwerken?

Wil je nu je eigen bucktlist afwerken? Ga dan mee met de Arctic Grand Slam. In 8 dagen tijd maak je het mooiste en beste mee van wat Arctisch Zweden je te beiden heeft.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste plekken beschikbaar. Neem nu meteen een optie.Bekijk het expeditie-overzicht
+ +
App nu met Henk-Jan
1
Heb je een vraag? Even Appen?
Ik geef graag advies over de reis.
Klik op de knop 👇👇