GROENLAND WEST – OOST OVERSTEEK

September 2020 & Mei 2021
IJskap, Groenland

Neem deel aan een mythische expeditie die maar heel weinig mensen hebben gedaan

De oversteek van de Groenlandse ijskap is een prachtige expeditie. 600 kilometer aan sneeuw en ijs. Je begint aan de westkust in Kangerlussuaq. Een dorp dat gedomineerd wordt door de aanwezige Internationale luchthaven. Aan de Oostkust wordt je per helikopter van het ijs gehaald in de buurt van het vissersdorpje Isertoq.

Je maakt deze oversteek onder begeleiding van een ervaren IPGA gids. (IPGA=International Polar Guide Accosiation.) De voorbereiding van deze tocht wordt onder andere verzorgt door Poolveteraan Dixie Dansercoer. Hij heeft meerdere baanbrekende en wereldrecord pool expedities op zijn naam staan. Voorafgaand aan de expeditie neem je de zaken met hem tot in detail door.

Samen met een internationaal team begin je aan de oversteek. Arctic Adventure werkt hierbij samen met Polar Circles in België en Expedition Unlimited in Frankrijk. Door samen te werken kunnen we voldoende deelnemers bereiken en zo de start van de expeditie garanderen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt de expeditie 27-34 dagen. Bij Kangerlussuaq testen we alle materiaal en apparatuur nogmaals. Bij Isertoq, aan de oostkust van Groenland, worden we na ongeveer 600 kilometer expeditie door een helikopter van het ijs gehaald.

Naast de fysieke inspanning vraagt ​​dit buitengewone menselijke avontuur om ​​echte teamgeest en groepscohesie. In deze tijd van het jaar kunnen de temperaturen dalen tot -30° C. De wind kan sterk zijn waardoor progressie wordt voorkomen en geduld nodig is. Een dag in de tent doorbrengen komt regelmatig voor.

Kortom, dit is een buitengewoon avontuur dat maar weinig mensen hebben geprobeerd en nog minder zijn geslaagd…

Expeditie hoogtepunten

 • Voer een niet-ondersteunde mythische en zeldzame expeditie uit
 • Je wordt vergezeld door een ervaren IPGA-gids en voorbereid door Dixie Dansercoer
 • Een onderdompeling in een wilde en ongetemde natuurlijke omgeving, ideaal voor bezinning en reflectie
 • Niet alleen een fysieke uitdaging, maar vooral een fantastisch persoonlijk avontuur
 • Vertrek gegarandeerd vanaf 3 deelnemers tot maximaal 6 deelnemers
 • Manhauling (Slee trekken) of Kite ondersteund (Met vliegers oversteken)

EEN MYTHISCHE PERSOONLIJKE ERVARING VAN ONGEKENDE PROPORTIES

.

Ingrediënten:
Zware expeditie, Teamwork, Zelfredzaamheid, Uniek, Verantwoordelijkheid

BLACK LABEL
Expedition Major
Zware, extreme expeditie

1
gradient GROENLAND OVERSTEEK
1

Zware omstandigheden

Een Once in a lifetime Expeditie

 • 34 dagen winter expeditie
 • Oversteek van de ijskap met pulkas
 • Vol pension (maaltijden & overnachtingen)
 • Volledig zelfvoorzienend
 • Voorbereiding met Dixie Dansercoer
 • Gebruik van groepsmateriaal
 • IPGA-gids met lokale kennis
 • 4-6 internationale deelnemers
 • VOLLEDIG VERZORGD

  Vlucht, transfer, materiaal, eten, verblijf, begeleiding

 • ULTIEME WINTEREXPEDITIE

  34 dagen zware expeditie met tent, ski’s en slee

 • KLASSIEKE ROUTE

  Kangerlussuaq- Isortoq (600km)

 • BEZOEK DYE-2

  Het verlaten radarstation uit de koude oorlog

 • KUNDIGE BEGELEIDING

  Begeleiding door een professionele IPGA-gids

 • WARM SLAPEN BIJ -25C

  In de speciale expeditietent en je expeditieslaapzak

 • VANAF € 12.500

  Inclusief permits, groepsmateriaal en gids

We vertrekken vanuit het westen van Groenland. Dit doen we omdat vluchten hiernaartoe meestal mogelijk zijn tijdens alle soorten weersomstandigheden. Dat is niet het geval als we vanuit het oosten vertrekken. Voor het goede moraal is het altijd beter om het begin van de expeditie niet uit te stellen. :-)

We landen op Kangerlussuaq en beginnen met 30 kilometer over een ‘dirt track’ per jeep of helikopter, als we het voertuig niet kunnen gebruiken. We lopen vijf of zes dagen op de gletsjer, een belangrijke passage van de expeditie. De gletsjer is vol met crevasses en de sleeën zijn nog steeds zwaar. Aan het begin van onze expeditie wegen ze bijna 80 kg. We volgen de gletsjer en starten met bijna 30 dagen eten in voorraad.

Tijdens het eerste deel van onze expeditie gaan we verder met nordic cross country ski’s. De slee achter ons aan. We lopen elke dag tussen de 8 en 10 uur. Elke avond kamperen we in een tent. Door zijn moeilijkheden en zijn lengte vereist deze expeditie echte toewijding en grote fysieke conditie.

Maar het is in de eerste plaats een groot menselijk avontuur dat echte teamgeest en groepscohesie vereist. Het koude weer en de hevige winden kunnen onze vooruitgang verhinderen. Dus soms moeten we moeten wachten en geduld hebben.

Lopen lijkt misschien eentonig. Maar het is een fascinerend element van isolatie van de enorme ijskap. Dit is een gelegenheid om de tijd te nemen en je geest leeg te maken, te mediteren en een prestatie te bereiken die maar weinig mensen hebben bereikt.

Bij de Kite expeditie gebruiken we snowkites tussen 6 en 18 m2 om tijd te winnen en vooral om te breken met het lopen.  Kiten is prachtig en het gevoel is opwindend als je de sneeuw onder je ski’s voelt en de pulka niet langer een gewicht aan je rug is.

We zijn erin geslaagd deze overtocht in 30 en 31 dagen in 2017 en in 2018 te voltooien. In 2019 zelfs in 27 dagen. De duur van deze expeditie is in dit stadium vrij onzeker. De terugkomstdatum is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de snelheid van de voortgang van de groep. 28 dagen lijken minimaal, tenzij we zeer ideale omstandigheden hebben, zoals een gunstige wind bijvoorbeeld. Daarom hebben we de expeditieduur op 30 dagen gesteld.

GA OP AVONTUUR MET HENK-JAN

Henk Jan Geel headshot GROENLAND OVERSTEEK
Poolgids & expeditieleider

Expeditieleider & poolgids met ruim 20 jaar ervaring. Waaronder meerdere tochten in Scandinavië. Oversteek van de Botnische golf en 2x de Groenlandse ijskap.

Conditie
Mentaal
Comfort
Moeilijkheidsgraad
Avontuur
Natuur

‘Gave tocht met het accent op de groep, omgeving en de dagelijkse uitdagingen.’

RobertLees de aanbeveling van Robert »»

‘Bijzonder om hier met een klein team te lopen waar zo veel historie is.’

GertLees alle aanbevelingen »»

DEEL DEZE EXPEDITIE

Contact PersonStel je vraag via WhatsApp.

VOORBEREIDINGSCURSUS

Als onderdeel van onze “École de l’Aventure” stellen wij een voorbereidingscursus voor deze expeditie voor. Vroeg in de middag komen we aan in de Alpen, op een plaats die Bernard eerder heeft aangegeven. We ontmoeten de andere deelnemers om elkaar te leren kennen en overwegen de voorbereidingen die nodig zijn om de kansen op succes tijdens de expeditie te optimaliseren.

Gedurende de twee volledige dagen (we vertrekken in de vroege namiddag van de tweede dag) kan iedereen al zijn of haar vragen aan Bernard stellen. Meer in het algemeen hebben we de mogelijkheid:

om elkaar te leren kennen en onze ervaringen te delen: sneeuw aan de voet van de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer in West-Europa; om de lijst van apparatuur en individuele apparatuur te specificeren, om de voorwaarden voor aanschaf (aankoop of lease) te specificeren; eventueel om de apparatuur te testen, als de tijd en het programma dit toelaten. Het zal zijn tijdens het begin van de expeditie dat we zullen leren omgaan met de zeilen; om de voorbereiding van elke deelnemer, fysiek en technisch, binnen de komende weken en maanden te bepalen.
Vervoer: u gaat op eigen gelegenheid naar Chamonix (ticket niet inbegrepen)
Maaltijden: in lokale restaurants (niet inbegrepen) of onderweg afhankelijk van activiteiten
Accommodatie: we bieden een lijst met adressen die u kunt boeken (niet inbegrepen)

EXPEDITIEPROGRAMMA

Om u een idee te geven van hoe de expeditie er dagelijks uit zou kunnen zien, voor puur illustratieve doeleinden, hebben we deelgenomen aan het logboek van Bernard Muller tijdens zijn expeditie met Alain Hubert in 1997, waaraan we enkele vrije dagen hebben toegevoegd.

DAGEN 1 & 2: AANKOMST BIJ KANGERLUSSUAQ – VOORBEREIDINGSDAG
Via Kopenhagen komen we aan op de luchthaven Kangerlussuaq. We brengen een volledige dag door in Kangerlussuaq om de laatste voorbereidingen te treffen.
Maaltijden en accommodatie: in een herberg

DAG 3: BEGIN VAN DE EXPEDITIE IN KANGERLUSSUAQ
Vroeg in de ochtend vertrek per jeep: 35 km vaak moeilijk pad leidt ons naar de voet van de gletsjer. Dit is al een belangrijke passage van de oversteek. Na enkele uren wandelen is er eindelijk een pad te zien. Eerst moeten we de bevroren rivier oversteken met onze pulka’s en vervolgens onze sleeën dragen en slepen naar de top van de gletsjer. Het eerste kamp bevindt zich op 500 m boven zeeniveau. De exacte positie is 57 ° 08 ‘Noord en 50 ° 05’ West.
Transport: jeep of helikopter naar het begin van de expeditie aan de voet van de gletsjer Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 5 tot 6 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 4: ONZE EERSTE GLETSJER TE VOET KRUISEN
Wakker worden om 5 uur. Vertrek om 7 uur. Na 2 uur relatief hard werken pakt ons team een ​​kwetsbaar gebied met spleten aan. Soms moeten we de sleeën dragen. Het is een drukke dag. En Bernard Muller schreef: ‘het oorspronkelijke idee was om deze gletsjer per helikopter te omzeilen. Maar dit idee vormde een ethisch probleem voor mij. Dus dacht ik langzaam aan om de gletsjer over te steken. Na zorgvuldige overweging heb ik mezelf ervan overtuigd dat de uitdaging mogelijk was. Het enige dat overbleef was om mijn team te overtuigen … “. Met verschillende verkenningsreizen kunnen we de beste route kiezen. Het is een beslissende dag voor onze expeditie. 8,5 kilometer wordt afgelegd om de hoogte van 800 meter te bereiken.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 5 tot 6 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder de tent

DAG 5: DOORGAAN DOOR GECREVEERDE ZONES
Pad is altijd acrobatisch in het midden van de kloven. Pulka’s zijn zwaar. In de verte zag de expeditie de doorgang de komende dagen in het midden van twee zeer gebarsten gebieden. Kamp rond 16.30 uur op 1.000 meter hoogte. We reizen vandaag iets meer dan 12 kilometer.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 7 tot 8 uur Hoogte: 1.000 meter Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 6: EERSTE KILOMETERS OP HET IJSDOP
De groep slaapt laat uit deze morgen … Vertrek pas om 9:30 uur! We steken de laatste moeilijke spleten over. ‘S Middags worden de ski’s geschoeid aan het begin van de dop. “Onze voortgang op de startende gletsjer was veel sneller dan verwacht, en het team is zeer efficiënt in dit moeilijke terrein, en het is onze geweldige ervaring van bergsport die ons in staat heeft gesteld om de moeilijkheden snel te overwinnen …”. Afgelegde afstand: 16 kilometer. Kamperen op een hoogte van 1.250 meter. Locatie: 57 ° 06’36 “Noord en 49 ° 22’19” West. Temperatuur: -15 ° C en matige zuidwestelijke wind.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 6 tot 7 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder de tent

DAG 7: FINE TUNING TRACTION SAILS
Mist en wind. Na een uur wandelen zijn de zeilen voor de eerste keer omhoog maar snel zakt de wind. “Vandaag zijn we alleen tevreden met het fijnafstemmen van de zeilen”.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 13 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 8: KOUDE DAG
Koud in de ochtend. Na 2 uur lopen komen de zeilen in actie. “Er wachtte een magisch moment. Het is fantastisch om de natuurlijke windenergie te gebruiken … ”. We varen een schuwe afstand, maar beginnen het onder de knie te krijgen. Het kamp is opgezet rond 17.00 uur.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 19 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 9: MOOI WEER
Een mooie dag om door te gaan en onze vliegertechniek op te poetsen!
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 4 tot 5 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder de tent

DAG 10: DE AFGEWEZEN AFSTANDEN
Een wandeling van 30 minuten om op te warmen. De zeilen komen uit de pulka’s en groeien één voor één. Rond 18.00 uur hebben we meer dan 36 kilometer afgelegd. Moraal staat op met de hoop veel tijd te besparen.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 36 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 11: 55 KILOMETERS IN DE DAG
Winden en wolken. De sneeuw- en windomstandigheden zijn uitstekend en de groep vestigt zijn kamp 55 kilometer verder. “Op die dag zijn we naar het noorden afgedreven en we rekenen op de wind om onze koers te corrigeren.” Positie: 67 ° 28’14 “Noord en 46” 35’40 “West. Overdag bereiken we een maximum van 50 km / h. Zwakke wind aan het einde van de dag.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 55 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 12: UITSTEKEND WEER
Prachtige sneeuw viel in de nacht. Het verse poeder schittert. 9 uur wandelen gedurende 23 kilometer.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 9 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 13: Vreselijk weer
6 uur wandelen in de storm. Winden met meer dan 40 km / u. Zichtbaarheid is bijna nul. “Die dag vorderden we slechts 13 km en door de dikke mist konden we niet door de wind worden getrokken … Jammer!”
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 6 tot 7 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder de tent

DAG 14: GEWONE DAG IN BEWOLKT WEER
Na 20 kilometer wandelen is het kamp klaar. Positie aan het einde van de dag: 67 ° 15’18 “Noord en 45 ° 02’43” West.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 20 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 15: STORM IN DE OCHTEND
Ondanks de storm proberen we uit te varen. Maar de wind is te sterk en stijgt ’s middags tot 100 km / u. Noodsituatie. We moeten ons kamp opzetten in extreme omstandigheden. Onze progressie zal niet meer dan 5 kilometer bedragen. Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 5 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 16: RETOUR VAN MOOI WEER
Lichte wind. ‘S Avonds kamp opzetten: 67 ° 06’29 “Noord en 45 ° 02’43” West.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 6 tot 7 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder de tent

DAG 17: MIST EN GRAAL
10 uur wandelen voor 25 kilometer progressie. Het weer verslechtert ’s avonds met mist en natte sneeuw.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 10 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 18: MIST EN GRAAL
24 kilometer bij mooi weer. Milde temperaturen.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 24 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 19: MOOI WEER
We gebruiken de zeilen meer dan 10 kilometer. We hebben een vrij zwakke rugwind. Kamp opgezet om 18.00 uur.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 10 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 20: BIJ DE SAMENVATTING VAN DE CAP
Mooi weer waardoor we verder kunnen gaan op ski’s over 24 kilometer. We kamperen op een hoogte van 2560 meter.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 24 kilometer Hoogte: 2.560 meter Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder de tent

DAG 21: NIETS MELDEN
Het weer is prachtig. Kamppositie: 66 ° 42’27 “Noord en 42 ° 32’51” West.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 7 tot 8 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 22: PUNT VAN GEEN RETOUR!
We proberen met de zeilen vooruit te gaan maar de wind is te zwak. Voor het eerst voelen we een licht briesje uit de ijskap komen. Het is het begin van de beroemde katabatische winden waarop we rekenen voor de afdaling. De finishlijn: Isertoq. Er is geen sprake meer van terugdraaien!
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 7 tot 8 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 23: OPNAME VAN DE EXPEDITIE MET 60 GEBORDUURDE KILOMETERS!
1 uur lopen om op te warmen. Dan … geweldig … de wind is in ons voordeel. Deze dag is bepalend voor de expeditie. Dankzij de zeilen wordt 60 kilometer ingescheept. We kamperen op 2100 meter boven zeeniveau. De afdaling is delicaat.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 60 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 24: MOOI WEER EN NOORDWINDEN
Te voet en met zeilen is 28 kilometer afgelegd. Locatie: 66 ° 11’54 “Noord en 40 ° 25’24” West.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 28 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 25: GEZET DOOR ZEILEN
Gemiddelde timing maar de wind is goed, zelfs sterk. 43 kilometer wordt voornamelijk afgelegd met zeilen.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 43 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder de tent

DAG 26: DE KUST IS IN ZICHT
Dikke mist in de vroege ochtend. Wind verandert in storm. Het is eerlijk gezegd allemaal bergafwaarts en 30 kilometer te voet. Een groot emotioneel moment in de avond wanneer we de eerste bergen van de oostkust van Groenland zien. We kamperen op 1050 meter boven zeeniveau. Ons doel is dichtbij.
Afstand tot wandelen en / of skiën: ongeveer 30 kilometer Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

DAG 27: ISERTOQ FJORD
Het is de afdaling op de zee. Aan het einde van de dag bereikt de expeditie de fjord van Isertoq, we komen diezelfde avond weer bij het dorp dankzij het bevroren ijspak. Dit is een fout omdat de zee niet wordt gevangen door het ijs. “We moesten ons kamp opzetten op de ijsvrije fjord, we konden Isertoq natuurlijk die avond niet bereiken, maar het schouwspel van de grote ijsbergen die op de open zee voor ons kamp drijven, doet ons de teleurstelling vergeten dat we niet in staat zijn om ons doel vanavond bereiken ”.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 4 tot 5 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder de tent

DAG 28: AANKOMST VAN DE EXPEDITIE BIJ ISERTOQ
Bernard en Alain nemen om 5 uur de leiding om een ​​andere weg voor het dorp te vinden. Binnen een paar uur wordt een pad geïdentificeerd door een andere fjord verder naar het westen. ‘S Middags, na een stevige wandeling, bereikt de hele groep Isertok, een klein dorp van vissers en jagers. We worden hartelijk ontvangen door de lokale bevolking.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 3 tot 4 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en in een herberg

DAGEN 29 TOT 31: DRIE RESERVEDAGEN
Dit zijn de reservedagen van de expeditie voor het geval we onderweg moeilijkheden tegenkomen.
Aantal uren wandelen en / of skiën: ongeveer 3 tot 4 uur Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent of in een herberg

DAGEN 32 & 33: TERUG NAAR EUROPA
We nemen een helikopter naar Tassiilaq en vervolgens onze vlucht terug naar Frankrijk, dat waarschijnlijk door Reykjavik gaat.
Transport: helikopter naar Tassiilaq Maaltijden en accommodatie: voedselrantsoenen en onder tent

—– EINDE VAN HET PROGRAMMA —–

De totale duur van deze expeditie is slechts een schatting en moet worden genomen van de veiligheidsmarge voor de terugvlucht. Afhankelijk van de voortgang van de expeditie zullen we de terugkomstdatum verfijnen en ONBEPERKTE EXPEDITIES kunnen op verzoek van de deelnemers hun retourvlucht verschuiven. In dit pakket zijn maximaal twee overnachtingen bij aankomst inbegrepen, andere nachten (hoewel we eerder aankwamen dan verwacht) kunnen worden meegenomen in een tent of in een collectief gebouw. Alle kosten in verband met het verzenden van de kalenderverschuiving (extra overnachtingen, toeslagen voor luchtvaartmaatschappijen) worden gedragen door de deelnemers en in geen geval door de organisatoren.

Om onvoorziene redenen in dit stadium vanwege het weer, de vorm of slechte vorm van de deelnemers of andere motieven (toestand van sneeuw en ijs, een daad van God …), moet uw gids het programma mogelijk aanpassen, indien nodig, om een ​​succesvolle expeditie te verzekeren. Hij blijft de enige rechter en garant voor uw veiligheid. De chronologische vorderingen zijn indicatief en kunnen van deelnemer tot deelnemer verschillen. We moeten niet vergeten dat dit project een echte expeditie blijft in volledige autonomie en dat alle gevaren mogelijk zijn. EXPEDITIES ONBEPERKT of Bernard Muller kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld. Op dezelfde manier kan de expeditie op elk moment worden gestopt als de gids dit nodig acht, hetzij voor de hele groep of voor een deel van de deelnemers.

NIVEAU BEOORDELDE EXTREME

Dit programma is extreem beoordeeld gezien de klimatologische en omgevingsomstandigheden. Het dragen wordt gedaan door de deelnemers met de sleeën die bij vertrek ongeveer 80 kg wegen. Zeer goede lichamelijke en geestelijke conditie zijn noodzakelijk. Het is niet vereist om speciale technische vaardigheden te hebben, vooral voor het omgaan met zeilen. Ervaring in het geweldige noorden en bergwandelen is natuurlijk een pluspunt.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor de handhaving van de veiligheidsregels, het onderhoud van de apparatuur en het onderhoud ervan, deelname aan de kampinstallatie en maaltijdbereidingen. Zoals altijd in dit soort projecten, blijft de sleutel tot succes de collectieve en teamgeest. Ook is deelname aan het voorbereidingsweekend essentieel.

Voor degenen die van plan zijn om het met vliegers te doen, hebben we met Dixie een snowkite-training in Noorwegen ontwikkeld die het mogelijk maakt om deze expeditie voor te bereiden en zo klaar mogelijk te zijn. Ontdek deze korte video van 3 minuten, die werd gemaakt in januari 2019 in Noorwegen op het Hardangervidda-plateau:

Groenland

ENKELE BASISINFORMATIE

Groenland is een autonome provincie van het Koninkrijk Denemarken. Bovendien is het geografisch verbonden met het Noord-Amerikaanse continent.

Groenland is het grootste eiland ter wereld, met een oppervlakte van ongeveer 2,2 miljoen vierkante kilometer, waarvan slechts 410.000 niet onder de ijskap vallen. Het meest noordelijke deel, Cape Morris Jesup, ligt op slechts 740 kilometer van de Noordpool.

De officiële talen zijn Groenlands (Inuit-dialect) en Deens. Engels wordt gesproken in de meest toeristische zones. De munteenheid is de Deense kroon (DKK). Een adapter is niet vereist (220V).

KLIMAAT EN TEMPERATUREN

In deze tijd van het jaar kunnen temperaturen variëren van 0 ° C tot -40 ° C. Qua klimaat kunnen we zowat alles verwachten: van de beste omstandigheden tot stormen en niet te vergeten sneeuwvlagen en ijzel. Er zijn periodes waarin wind gunstig is voor kiteskiën en dan periodes van dode rust. Daglicht is praktisch continu in deze tijd van het jaar, met een schemering van 4 uur.

TIJDSVERSCHIL

Drie uur achterstand. Wanneer het vijftien is in Frankrijk, is het middag in Groenland.

Formaliteiten

GEZONDHEIDSFORMALITEITEN

Geen vaccinatie is verplicht. Het wordt sterk aanbevolen om up-to-date te zijn in de klassieke vaccinaties: difterie, tetanus, poliomyelitis.

We raden u ook aan om naar de landspecificaties te kijken op de website van het Pasteur Instituut op http://www.pasteur.fr/fr/map of bel +33 (0) 1 45 68 80 88 of raadpleeg de gezondheidsinstellingen in uw eigen land .

Je gids heeft een kleine EHBO-apotheek, die hij zelf beheert. Elke deelnemer moet gewone medicijnen bij zich hebben om het gebruik van de collectieve apotheek te beperken. Een lijst met medicijnen om in uw persoonlijke apotheek te brengen, wordt verderop in dit document gespecificeerd.

VEILIGHEID EN CONSULAIRE PROCEDURES

Geen visum vereist voor burgers van de Europese Unie en de Zwitsers. Neem contact op met uw plaatselijke consulaat of ambassade voor andere nationaliteiten. Noodzaak van een paspoort geldig 6 maanden na uw terugkomstdatum. Deze procedures kunnen veranderen en wij danken u bij het controleren van de toelatingsvoorwaarden bij de consulaire autoriteiten. Elke reiziger is verantwoordelijk voor het naleven van deze formaliteiten.

Data

Investering

Vanaf € 12.500 (Manhauling)
Vanaf € 14.500 (kite supported)

Neem contact op om de details van deze prijs te bespreken.

Vertrek

September 2020 & mei 2021

Retour

30 dagen na vertrek

De prijzen worden aangegeven “vanaf” en kunnen worden aangepast op basis van het aantal ingeschreven deelnemers.

Houd er rekening mee dat de data en prijzen als referentie worden gegeven en kunnen worden gewijzigd als de economische omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Facturatie vindt plaats via onze partner Expedition Unlimited

Dit is exclusief:

 • Reisverzekering met expeditie dekking
 • Annuleringsverzekering
 • Drank & persoonlijke uitgaven
 • Persoonlijke uitrusting (zie tabje paklijst)

Dit regelen wij

 • Skistokken
 • Slee en trekharnas
 • Bagagetas
 • Tenttas
 • Eten
 • -30 Expeditieslaapzak
 • 2 Slaapmatjes
 • Kooktoestel
 • Brandstof
 • Pannen
 • Expeditietent
 • Noodbivak
 • Kaarten
 • Kompas
 • GPS
 • Communicatiemiddelen
 • EHBO

Dit regel jij

De paklijst wordt in onderling overleg nauwkeurig afgestemd.

In dit stadium en ter informatie, hier is wat u kunt verwachten voor uw expeditie.

Gun uzelf maximaal 15 kg, exclusief uw handbagage, zelfs als u op de meeste vluchten recht hebt op 20 kg in het ruim en 10 kg in de cabine. Het heeft geen zin om te veel rommel te hebben en te weinig beschikbare ruimte om herinneringen terug te brengen. Waarschuwing, alle extra tassen en overgewicht worden rechtstreeks door de luchtvaartmaatschappij in rekening gebracht tijdens het inchecken. Merk ten slotte op dat veiligheidscontroles op de luchthaven zeer streng zijn geworden: stop de messen, scharen, nagelvijlen in uw ingecheckte tas, hetzelfde geldt voor flessen en buizen van meer dan 100 ml.

ZAKKEN EN OPSLAG

– Een grote stevige reistas of rugzak van 60 tot 70 liter. Deze bagage moet waterdicht zijn (gebruik eventueel een hoes).
– Een kleine rugzak van ongeveer 35 liter voor uw persoonlijke bezittingen. Het zal u ook dienen als handbagage en cabine tijdens de vlucht.

KLEREN

Technische uitrusting is onveranderlijk! U moet verschillende lagen plannen om toe te voegen of te verwijderen, afhankelijk van de temperatuur en uw activiteit.
– Een waterdichte jas zoals Gore-Tex®
– Een waterdichte overbroek zoals Gore-Tex®
– Een dik fleecejack
– Een sweatshirt of dunner microfleecejack
– Een fleecebroek
– Vier thermische T-shirts met lange mouwen
– Twee paar thermische panty’s
– Twee paar dunne thermische sokken
– Drie paar warme sokken
– Een thermische bivakmuts
– Een fleece bivakmuts
– Een fleece sjaal
– Drie paar thermische handschoenen
– Drie paar fleecehandschoenen
– Een paar dikke wollen wanten
– Een paar met bont gevoerde wanten
– Een paar overhandschoenen

PERSOONLIJKE APPARATUUR & SCHOENEN

– Een paar “Baffin” Polar Boots – Shackleton (mogelijk om te huren voor 250 euro)
– Een gepolariseerde zonnebril voor de gletsjer
– Een paar waterdichte tentlaarsjes voor in de tent
– Een paar waterdichte schoenen voor buiten de tent
– Een paar gewone wandelschoenen voor priori en na de expeditie

KLEINE EN DIVERSE APPARATUUR

– Isothermische waterfles van 1,5 L (geleverd door Arctic Adventure)
– Een zakmes
– Drie aanstekers
– Koplamp zoals Petzl® + reservebatterijen
– Een gepolariseerde zonnebril voor de gletsjer
– Zonnebrandcrème (hoge index) + lippenbalsem
– Vier tot vijf waterdichte tassen van verschillende grootte om je spullen in je tas op te delen, wat handig is

WASSEN

– Reistas voor persoonlijke toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, enz.)
– Een kleine badhanddoek die snel droogt
– Twee toiletpapierrollen
– Biologisch afbreekbare doekjes en papieren zakdoeken zoals Kleenex®
– Een naaisetje met naalden, zoon, knopen, veiligheidsspelden, enz.

PERSOONLIJKE MEDISCHE LEVERING

Uw persoonlijke medicatie voor de duur van de reis. Vooral als u een specifieke behandeling volgt, moet u absoluut de voorschriften nemen die u altijd bij u moet houden in geval van een controle, bijvoorbeeld tijdens het instappen
– Pijn, koorts: Ibuprofen
– Antibiotica: Pristinamycin (Pyostacine® 500 mg ) (2 dozen per 1 behandeling 8d), Amoxicilline + clavulaanzuur (Augmentin®) 1 g
– Analgetica: Paracetamol 500 mg
– Corticosteroïden: Opgelost 20 mg
– Antidiarrhoeals: Smecta (maak een dozijn zakken), Intetrix (behandeling van amoebiasis), Imodium
– Antiemeticum , maagverbanden: Volagène®, Phosphalugel® / Ulcar®, Domperidon, prinperan
– Antihistaminica (voor beten, huiduitslag …): Zyrtec®, Clarytine®, Phenergan®, Polaramine®
– Antiseptica: Betadine, Biseptine
– Zalven: Niflugel®, Voltarene® (ontstekingsremmend), Arnigel (kneuzingen)
– Zonnebrandcrème
– Biafine –
Poeder Antimycotica (voeten): Econazol, poeder en zalf
– Oogdruppels: antibiotica, anti-irritatie
– Set zelfklevende verbanden en enkele steriele gaasjes
– verbanden voor de “dubbele huid” voor bollen
– elastisch plakband (zoals elastoplast)

Dit is een indicatieve en niet-uitputtende lijst, u hebt minimaal een van de producten van elke familie nodig, volg het advies van uw arts.

Huren / Kopen

Check Marktplaats.nl voor goed tweedehands materiaal.

Huren van materiaal kun je doen bij Base-Camp in Den Haag.

Kopen kan prima bij een goede buitensportwinkel zoals Bever, De Zwerfkei, Schneider Outdoor

Neem contact op als je vragen hebt over het materiaal.

Aanmelden voor Groenland Oversteek Expeditie

Klik op de knop hieronder om ons een mail te sturen.

Heb je een vraag over de expeditie? Stel hem hier

Veelgestelde vragen

Nou dat komt mooi uit. We gaan ook niet skiën. We gaan toerlanglaufen. Dat gaat voornamelijk horizontaal en best langzaam. Achter je heb je een slee met je eigen uitrusting en langzaam verplaats je je stap voor stap door het witte landschap.
Dus we gaan niet een berg af skiën als je daar aan dacht.

Ervaring met toerlangluafen is wel een must. Ook is ervaring met winterkamperen een must.

Je hoeft echt geen marathon te kunnen rennen. Maar een goede conditie is wel noodzakelijk. Dat maakt de hele tocht leuker. Zowel voor jou als voor je teamgenoten.

Deze tocht is een Black Label expeditie. Deze tocht is langdurig en zwaar.
Ik zeg zelf dat je 20 kilometer moet kunnen wandelen, met een rugzak van 10 kilo op je rug. En dat dan 10 dagen achter elkaar.
Alternatief kan zijn dat je 20 kilometer aan een stuk door kan hardlopen of joggen.
Duurconditie, daar gaat het om. Al zit 80% van je conditie tussen je oren. Think about that. :-)

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.

Ja en nee.
Jij moet alleen je persoonlijke kleding, ski’s en schoenen regelen. Wij regelen onder andere je slaapzak, matje. Maar ook de tent, slee, navigatie en communicatie middelen. Ook regelen wij het eten en de overnachtingen. De permits en alle nodige vergunningen worden door ons aangevraagd.

Je vliegticket naar en van Groenland die je zelf te regelen. De helikopter regelen wij.

Yes. Natuurlijk kan dat. Ik regel ook de meest fantastische expedities voor collega’s, families en vrienden. Neem hiervoor even contact met me op. Dan bespreken we de mogelijk- en onmogelijkheden. Leuk!

Ja, dat kan. Omdat je zelf je vliegticket moet regelen kun je vliegen van waar je wilt.

Heb je een andere vraag? Stel hem hier

Open WhatsApp
Heb je een vraag? Even Appen?
Ik geef je graag advies over je deelname.
Stuur me een WhatsApp bericht.
Groeten, Henk-Jan
Powered by