Electrische apparaten in de winter 00011 1 7 apparaten & batterijen opladen tijdens winter-expedities

7 apparaten & batterijen opladen tijdens winter-expedities

Batterijen opladen in de winter. Een koud kunstje.

Aan het eind van de dag staan de tenten er prachtig bij. Op een bevroren meer net naast de bosrand. Het is windstil. De openingen naar elkaar toe gericht. Een prachtplaatje.

Als je na het eten nog even naar buiten gaat staar je naar boven. Het is onbewolkt. De Melkweg is in al zijn glorie prachtig te zien. En dan zie je het in je ooghoek. Ja hoor. Het Noorderlicht. Groen dansend licht aan de horizon wat zich langzaam meester maakt over de hele hemel. Een werkelijk fenomenaal schouwspel ontstaat. Wat een plaatje. Het Noorderlicht met daaronder de donkere bossen en de tenten die licht afsteken tegen de bosrand. Je pakt je camera om de foto van je leven te maken. Maar dan, batterij leeg.

Noorderlicht boven de Torneälven in Zweeds Lapland

Noorderlicht boven de Torneälven in Zweeds Lapland

Wintertochten en batterijen. Ze hebben een ware haat liefde verhouding. Voor veel dingen heb je stroom nodig. Maar die kou hè? Die kou die werkt niet echt mee.

In dit artikel vertel ik hoe ik tijdens expedities hiermee overweg ga.

Op een expeditie laat je veel achter. Je neemt het minimum aan spullen mee. Maar toch ontkom je er niet aan om apparatuur mee te nemen die stroom gebruikt. Satelliettelefoon, GPS en je camera om er maar een paar te noemen. Ze moeten opgeladen worden tijdens de tocht. Als je dat goed aanpakt dan hoef je nooit meer met een lege batterij te zitten.

Welke elektronische apparatuur gaat er mee?

Tijdens mijn oversteek van Groenland heb ik een heel arsenaal bij mij van apparatuur die op stroom werkt. Een satelliettelefoon voor contact met het basiskamp en thuisfront. Een Iridium Go om foto’s mee te versturen voor de blog. Een camera om de foto’s mee te maken. Een smartphone om de foto’s mee te bewerken en om muziek mee te luisteren. Een Garmin Inreach GPS tracker om de locatie automatisch aan het basiskamp door te geven. Een handheld GPS om mijn locatie exact te weten. Een PLB (Personal Locator Beakon) Noodbaken. En als laatste een marifoon voor communicatie met reddingsdiensten en de helikopterpiloot.

Commnicatie apparatuur voor een expeditie

Commnicatie apparatuur voor een expeditie

De stroom voorziening.

Om alles van stroom te voorzien helpt het Nederlandse merk Xtorm mij. Zij leveren het zonnepaneel en twee powerbanks voor de oversteek. Ook de oplaadkabels komen bij hun vandaan. Deze zijn versterkt met kevlar en dus min of meer onbreekbaar. Ik had twee mini-USB en één USB-C oplaadkabel bij me. Groenland ligt relatief gezien op een lage breedtegraad. En de zon is hier goed aanwezig om het zonnepaneel op te laten werken.

Prioriteiten in opladen

Omdat er veel apparaten om stroom verlegen zitten heb ik hier een prioriteitstelling in aangebracht.

Bij deze prioritering heb ik gedacht aan safety first en pleasure later.

Prio 1: De Iridium Satelliettelefoon.

Deze gebruik ik voor dagelijks contact met het basiskamp. Op dat moment kan ik ook doorgeven als een van de andere apparaten het heeft begeven. Neem ik geen contact op, dan schakelt het basiskamp de nooddiensten in. Dus wel belangrijk om volgens een afgesproken protocol contact op te nemen. En hiervoor moet de satelliettelefoon opgeladen zijn.

Ik heb twee batterijen bij me. Mocht er 1 batterij defect raken. Dan heb ik een back-up.

Iridium 9555 Satellite Phone

Iridium 9555 Satellite Phone

Prio 2: Garmin Inreach tracker.

Dit is de tweede manier voor het basiskamp om te zien of we nog bewegen. Bel ik niet met de satelliettelefoon dan kijken ze naar de voortgang op de Inreach. Gaat die nog in de goede richting, dan volgen we het protocol en is alles waarschijnlijk ok. Ook word met de Inreach de positie op de website bijgewerkt. Leuk voor het thuisfront om bij te houden waar we zitten. De Inreach heeft ook een noodknop die ongeveer hetzelfde werkt als het noodbaken. En als laatste kun je met de Inreach berichten versturen. Dus een waardevol extra communicatiemiddel.

Garmin inReach Explorer+

Garmin inReach Explorer+ met een bericht aan het basiskamp

Prio 3: De Garmin GPSmap62s GPS.

Toch handig om uiteindelijk de goede kant op te lopen en om de eindlocatie te bereiken. Hiervoor is de GPS onmisbaar.

Garmin GPSmap62s GPS

Garmin GPSmap62s GPS

Prio 4: De smartphone.

Fijn om tijdens de tocht muziek te luisteren. Niet essentieel, maar wel leuk. Ook handig als de telefoon werkt voor het versturen van foto’s en korte blogberichten. Maar nogmaals. Leuk, niet uiterst noodzakelijk.

Prio 5: De Panasonic camera.

Om kort te zijn. Je kunt zonder. Maar goed. Na een prachtige tocht in de sneeuw is het wel leuk om foto’s te hebben. Dus de batterij wordt wel opgeladen. Als bijna laatste.

Panasonic Lumix LX 100 camera

Panasonic Lumix LX 100 camera met beschermhoes

Prio 6: De Iridium Go.

Dit is een soort van Wifi-Satelliet zender. Hiermee kan ik de foto’s versturen naar het basiskamp. Dat is een lage prioriteit en dus wordt deze als laatste aan de stoom gehangen.

Foto's versturen met de Iridium Go en een Smartphone

Foto’s versturen met de Iridium Go en een Smartphone

Geen prio 1: Het PLB Noodbaken.

Hier zitten interne batterijen in. Dus dat is niet op te laden. Het noodbaken gaat alleen aan als er echt nood is. Dan druk ik op de noodknop en daarmee waarschuw ik de reddingsdiensten. De PLB draag ik altijd op de man. Oftewel, in mijn jaszak.

Rescueme PLB1 Noodbaken

Rescueme PLB1 Noodbaken

Geen prio 2: De marifoon.

Die heb ik alleen nodig als ik word opgepikt en die gaat tussendoor niet aan. Dus die batterij loopt niet leeg tijdens de tocht.

Opladen van alle apparatuur

Ten eerste zorg ik ervoor dat alles helemaal is opgeladen voor ik vertrek. Een goed begin is het halve werk. Mijn Garmin GPSmap62s werkt op twee AA batterijen. Ik heb lithium batterijen van Energizer mee genomen. Die werken het beste in de koude omstandigheden op Groenland. Ik neem 4 extra batterijen mee en ben spaarzaam in de momenten dat de GPS aangaat. Maar opladen hoeft niet.

Ook de PLB hoeft niet opgeladen te worden. Scheelt ook weer.

Gebruik van het zonnepaneel voor het opladen

Voor de rest werk ik als volgt. Tijdens de dagverplaatsing ligt er een zonnepaneel op mijn slee. Ik maak gebruik van een opvouwbaar zonnepaneel van Xtorm. Ik heb er 1 bij mij. Aan dat zonnepaneel kunnen twee powerbank aangesloten worden met een USB kabel. Deze powerbanks, een robuust outdoor exemplaar van Xtorm, zitten in de slee. Er zit wel een klein tasje op het zonnepaneel. Maar een powerbank in de slee vind ik veiliger. Die kan er namelijk niet uitvallen. Het zonnepaneel zelf zit met kleine karabiners op mijn slee vast.

Dus tijdens het verplaatsen laden de powerbanks langzaam maar zeker op. Dit werkt ook als het bewolkt is. Zei het minder vaak.

Xtorm zonnepaneel op de slee

Xtorm zonnepaneel op de slee

Kamproutine voor opladen

Als we aan het eind van de dag het kamp opzetten dan zet ik eerst de satelliettelefoon aan een powerbank. Ik heb een speciaal kabeltje gekocht waarmee ik van USB (Vanaf de powerbank) naar een ronde stekker ga. (Aansluiting satelliettelefoon)

Aan de andere powerbank gaat mijn Garmin inreach tracker. Die heeft de hele dag aangestaan. Dus die kan wel wat stroom gebruiken. Ik sluit hem aan met de USB naar USB minikabel van Xtorm.

Opladen van elektronische apparatuur met een powerbank

Opladen van elektronische apparatuur met een powerbank

Ondertussen hang ik het zonnepaneel vol in de laagstaande zon en sluit mijn telefoon er op aan.

Xtorm zonnepaneel hangt in de zon

Xtorm zonnepaneel hangt in de zon

Omdat de satelliettelefoon niet veel aanstaat heeft deze ook weinig stroom nodig. Na een half uur laden is ie wel weer vol. Nu gaat mijn camerabatterij aan het stroom. Ik heb een Panasonic camera en ik merk dat de originele batterijen het langst mee gaan in de kou. Wel heb ik een speciale USB-oplader gekocht voor de batterijen. Hiermee kan ik vanaf de powerbank de camerabatterij opladen.

Overdag hangt de camera trouwens gewoon om mijn nek. Ik wil hem bij de hand hebben als ik een foto wil maken. Een reserve batterij heb ik in de binnenzak van mijn broek zitten. Zo blijft deze warm en actief. Mocht de camerabatterij in de camera toch een keer leeg zijn, dan is het snel om te wisselen zonder de slee open te maken. Die slee wil ik overdag sowieso niet open maken.

Als laatste laad ik de iridium Go op. Dat gebeurt vaak net na het avond eten. Ook deze is gewoon met een USB naar USB minikabel op te laden. Lekker makkelijk.

Het zonnepaneel tijdens de nacht

Vlak voordat ik naar bed ga verplaats ik het zonnepaneel naar het Noordoosten van mijn tent. Daar komt de zon rond drie uur ‘s nacht op. Ik sluit de powerbanks aan en ga slapen. Nu kunnen de powerbank alweer opladen als ik nog lig te slapen.

Zonnepaneel aan de tent

Zonnepaneel aan de tent

Conclusie

Zoals je ziet maak ik voor de stroomvoorziening gebruik van spullen die gewoon (online) verkrijgbaar zijn. Wel is het een kwestie van goede discipline om alles opgeladen te houden. Klaar voor gebruik. Maar dat is zo gaaf aan expedities. Je komt thuis met een opgeladen batterij. Letterlijk en figuurlijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste plekken beschikbaar. Neem nu meteen een optie.Bekijk het expeditie-overzicht
+ +
App nu met Henk-Jan
1
Heb je een vraag? Even Appen?
Ik geef graag advies over de reis.
Klik op de knop 👇👇